Corbis
Man spelar golf på flygplan

GALLERI: Människan intar luftrummet

I december 1903 inleder bröderna Wright en transportrevolution: De lyfter med historiens första motordrivna flygplan. Det blir inte mer än tolv sekunder i luften, men utvecklingen är igång. Bara ett tjugotal år senare slår den amerikanske stuntmannen Al Wilson iväg en golfboll, medan han står på en flygplansvinge!

Präst välsignade flygplan

En grupp franska soldater samlades, när deras präst välsignade ett flygplan. Antagligen skulle flygplanet snart lyfta och ge sig ut på ett spaningsuppdrag, för i början av första världskriget användes flygplan i första hand för att spana på fienden. Senare i kriget utrustades de med kulsprutor och bomber.

Getty Images

Frankrike
Maj 1915

Getty Images

Luften går ur giganten

Ett bombangrepp mot södra England under första världskriget går snett för den tyska besättningen på ett Schütte-Lanz-luftskepp. Träffat av luftvärnseld hinner jätten precis tillbaka över Engelska kanalen innan den kollapsar på belgisk mark. Kort därefter är giganternas tid ute då mer högtflygande jaktplan sätter dem ur spel för all framtid.

Süddeutsche Zeitung

Den belgiska kusten
1915

Süddeutsche Zeitung

Händerna på styret!

Tre brittiska soldater från Royal Air Force övar ­formationsflygning. I början av andra världskriget fick piloter ofta träna på att flyga i täta formationer – som i denna V-form. RAF-divisioner utgjordes oftast av tolv flygplan – när divisionen angrep delade den upp sig i grupper av tre eller fyra flygplan.

Hulton Archive/Getty Images

Surrey, Storbritannien
September 1942

Hulton Archive/Getty Images

Tolv sekunders flygtur

Bröderna Wright singlade slant och Orville vann. Det var alltså han som blev pilot på historiens första flygning. Den 17 december 1903 lyfte deras 270 kilo tunga plan för första gången. Det flög i tolv sekunder, tillräckligt länge för att fotografen skulle hinna föreviga ögonblicket. En ny era inom transport och kommunikation hade inletts.

The Library Of Congress

Kitty Hawk, North Carolina
1903

The Library Of Congress

Hotet från luften

Högt ovanför skyttegravarnas inferno – hängande under ett luftskepp – väljer en bombfällare ut sitt mål. Under första världskriget är det normalt att bombningar utförs för hand. Den lilla propellern i änden ser till att bomben apteras på vägen ner.

Shutterstock

Västfronten
1916

Shutterstock

Golfspelare slår historiskt vingslag

Årtiondet efter första världskriget blir konstflygning en populär och vida spridd aktivitet i USA. Orsaken är att privatpersoner har möjlighet att köpa arméns föråldrade övningsplan för en spottstyver. Alla möjliga typer av stunt och rekordförsök utförs i luften. En av våghalsarna är stuntmannen Al Wilson, som blir den förste att slå ut en golfboll på en flygplansvinge – naturligtvis iförd tidens pilothjälm och med en golfbag över axeln.

Corbis

Kalifornien, USA
Augusti 1924

Corbis