Bettmann/Getty Images
Transportabel krigsbro

GALLERI: Människan bygger broar

Från en transportabel pontonbro i Kina till uppförandet av Tower Bridge över Themsen. Broar förenar, räddar liv och har genom den militära historien utnyttjats som ett viktigt invasionsredskap.

Riskfylld flykt

Desperata nordkoreaner balanserar på den sönderbombade bron över floden Taedong. De flyr söderut, bort från de våldsamma striderna mellan provästliga sydkoreaner och deras amerikanska allierade på den ena sidan och kommunistiska kinesiska trupper som deltar i kriget på Nordkoreas sida. Koreakriget varar i tre år och över tre miljoner människor dör.

POLFOTO/AP

Pyongyang, Nordkorea
December, 1950

POLFOTO/AP

Tower Bridge uppförs

Byggnationen av en ny bro över Themsen har pågått i sex år. Ingenjören George Stevenson som inspirerats av den närliggande Towern, har valt att bygga brons torn i gotisk stil. Beslutet väcker massiv kritik, inte minst hos den walesiske diktaren Frank Brangwyn, som vid invigningen år 1894 konstaterade: ”Ett mer absurt byggnadsverk än Tower Bridge har aldrig förbundit två flodbräddar”

Getty images

London
1892

Getty images

En bro i rörelse

Japanska soldater är i färd med att bära en pontonbro på plats. Brotypen är ett beprövat redskap i den militära historien. Den nämns första gången i en källa från 493 före Kristus, då den persiske kungen Dareios anlade en 900 meter lång pontonbro över Bosporen.

Bettmann/Getty Images

Kiangsi, Kina
April 1939

Bettmann/Getty Images

Arbetade helt utan säkerhetslinor

På flera hundra meters höjd uppförde arbetarna Golden Gate-bron i Kalifornien helt utan säkerhetslinor. Utspänt under dem fanns nämligen ett specialkonstruerat nät, som fångade upp dem om de föll. Säkerhetsnätet var så effektivt att det räddade livet på 19 arbetare.

Getty Images

San Francisco, USA
1936

Getty Images