S. Dullaway/Detroit Publishing Co.
Børn slikker på is

GALLERI: Livets nödtorft och guldkant

Boende i New York slickar på isblock under årtiondets värsta värmebölja, tyskar får betala fyra miljarder mark för en kall pilsner, medan USA inför förbud mot alkohol.

Vinet flödade – i rännstenen

Inför den häpna befolkningen tömmer den federala polisen ut tunnvis med rödvin rakt ut i rännstenen. Myndigheterna i staden har beslutat att hälla ut mer än 3 400 liter alkohol enligt den nya spritförbudslagen. Under åren 1920 till 1933 försökte man få invånarna att avhålla sig från sprit och därför hade särskilda spritagenter i uppgift att kontrollera att restriktionerna efterlevdes.

Polfoto/corbis

Los Angeles,
1920

Polfoto/corbis

Tyska pengar stiger till väders

Ett gäng skolgrabbar känner av vindriktningen innan de skickar upp sin drake av sedlar i luften. På 1920-talet sveper hyperinflationen in över Tyskland då kravet på krigsskadestånd efter första världskriget underminerar den tyska ekonomin. Sedelpressarna körs dygnet runt och folk får lön upp till flera gånger om dagen – samtidigt som pengarna sjunker i värde för varje minut. Om man till exempel vill ta ett glas öl år 1923 får man vara beredd att punga ut med så mycket som fyra
miljarder mark.

AOP/Getty Images

Tyskland,
1922

AOP/Getty Images

Överflöd i juletid

De magra krigsåren är över och den årliga julhandeln med mängder av kalkoner kör i gång i London. Uppsvinget visar sig dock bli kortvarigt. Under mellankrigstiden tar den ekonomiska krisen fart och kulminerar 1926 med en tio dagar lång generalstrejk.

Getty Images

London
December, 1919

Getty Images

”Isbilen” trotsar dimman

Kylskåpet är redan uppfunnet men de flesta familjer i London förvarar sin mat i ett särskilt skåp som kyls ned av isblock. När isen har smält måste de köpa nya isblock av en handlare som kommer ut med varan. Blocken kommer från Norge där de har ”skördats” på tillfrusna sjöar. Exporten går lysande. Varje år säljer Norge flera hundra ton is.

Getty images

Storbritannien
Oktober 1919

Getty images

Kagemand i balance

Ett självsäkert cykelbud susar fram längs kullerstensgatorna i Rom. Dagens första uppgift verkar enkel – frakta lådor med kakor till stadens kaféer. Ett oförsiktigt ryck med huvudet kan emellertid innebära att nattens hårda arbete går till spillo.

Bettmann/Getty Images

Rom, Italien
1949

Bettmann/Getty Images

Tar det coolt i sommarvärmen

Ett stort isberg framför en butik i New York City är en välkommen förfriskning till gatans barn som girigt slickar på de iskalla blocken. Hela nordöstra USA stånkar och stönar under en elva dagar lång värmebölja med temperaturer långt över 30 grader. Myndigheterna bedömer att drygt 2000 personer dör av värmen.

S. Dullaway/Detroit Publishing Co.

New York City, USA
Juli 1911

S. Dullaway/Detroit Publishing Co.