Polfoto/Corbis
Tiggare springer efter kungen

GALLERI: Livet som kunglighet

Monarkin har existerat i årtusenden – som mänsklighetens kanske äldsta institution. Men regenter har aldrig kunnat känna sig säkra på tronen. Under styresformens långa existens har både kungar och drottningar hyllats, hånats och avrättats.

Kungligt mys

Prins Henrik sätter igång lite klassisk musik på skivspelaren i slottets bibliotek, medan treårige prins Joachim och 32-åriga drottning Margrethe tittar på (troligen mest för fotografens skull). Den danska kungafamiljen bodde på den tiden halva året på Fredensborgs slott, och fotografen fick träffa regentparet under privata former. Margrethe är sålunda klädd i moderiktiga 70-talskläder och tärningsformade örhängen.

Getty images

Fredensborgs slott
1973

Getty images

Svimmar under prinsessbesök

Kvinnorna i Women's Royal Army Corps står alla så rakryggade och stilla de kan medan den unga prinsessan Elizabeth inspekterar uniformer och byter några ord med var och en. Alla utom den flicka som står sist i ledet. Hon svimmar – förmodligen på grund av såväl värme som nervositet.

Topfoto/Polfoto

Shrewsbury, Storbritannien
Juli 1949

Topfoto/Polfoto

Tsaren skickar iväg sina soldater

Uppsutten på sin häst högt ovanför de knäböjande infanteristerna håller tsar Nikolaj II ett motiverande anförande. Snart ska tsarens styrkor strida i det rysk-japanska kriget om kontrollen över Manchuriet och Korea – och snart ska de lida ett både bittert och pinsamt nederlag.

Apic/Getty Images

Peterhof, Ryssland
Januari 1905

Apic/Getty Images

En förarglig incident

I det brittiska klassamhället möts de rika och de fattiga i princip aldrig. Därför är det mycket generande när en lumpen tiggare lyckas springa ikapp kungens vagn då han närvarar vid den förnäma hästkapplöpningen Derby Day. Här sitter Georg V och samtalar med sina vänner när de plötsligt avbryts av en tiggare som vill att de ska skänka en slant.

Polfoto/Corbis

Epsom Downs i södra England
1920

Polfoto/Corbis

Drottningen hyllar sina ­soldater

Under en rundresa till undersåtarna i Samväldet besökte drottning Elizabeth II bland annat Nigeria. Där fick hon träffa Nigeriaregementet, vars soldater hade kämpat tappert för britterna under både första och andra världskriget. Drottningen hyllade deras insats genom att döpa om regementet till The Queen’s Own Nigeria Regiment.

Getty Images

Kaduna, Nigeria
Februari 1956

Getty Images

Kungamördare lynchas

Kung Alexander I av Jugoslavien har just inlett ett statsbesök i Frankrike när en åskådare hoppar fram och skjuter tio skott mot hans bil. Medan kungen dör i baksätet sticker en fransk polisman ned gärningsmannen, en bulgarisk nationalist, med sin sabel. Några sekunder senare slås mannen medvetslös av en ur­sinnig folkmassa, som skadar honom så svårt att han dör några timmar senare.

Corbis

Marseille, Frankrike
Oktober 1934

Corbis

En kung går i land

Med sonen på armen hälsar den nye norske kungen sitt nya lands statsminister. Norge har frigjort sig från unionen med Sverige och bara en vecka tidigare valt den danske prinsen Karl av Danmark till ny regent. Han landstiger i Oslo under namnet Håkon VII. Hans lille son Alexander säkrar tronföljden under sitt nya namn: Olav.

Ritzau Scanpix

Oslo
November, 1905

Ritzau Scanpix