Bettmann/Getty Images
Sovjetiska kvinnor i krig

GALLERI: Kvinnorna skriver historia

Har kvinnor alltid kunnat springa ett maraton obehindrat? Var det endast soldater som drabbades av giftgas under skyttegravskriget? Och vem skötte om hemmafronten under andra världskriget?

Stoppa den kvinnan!

Kvinnor i badkläder har inte alltid varit uppskattade – se själv här. Två unga kvinnor har precis gripits, eftersom deras baddräkter täcker för lite av deras ben. Detta ”oanständiga uppförande” från kvinnornas sida betraktades som ett allvarligt brott, så polisen hade inget annat val än att gripa dem.

topical press agency/stringer/getty images

Chicago, USA
Juli 1922

topical press agency/stringer/getty images

Sovjetunionens bortglömda soldater

De kvinnliga rekryterna är färdiga med sin militära utbildning. Nu ska de strida bakom de tyska linjerna som gerillasoldater. Totalt går nästan 800 000 sovjetiska kvinnor ut i strid för fosterlandet. Men deras insatser i kriget varken hyllas eller belönas – de flesta föraktas för att de besudlat sig själva i kriget.

Bettmann/Getty Images

Sovjetunionen,
1942

Bettmann/Getty Images

Kvinna kämpar om en plats bland männen

En av deltagarna i loppet Boston Marathon år 1967 var för första gången en kvinna: Kathrine Switzer. Hon hejades på av både medtävlare och åskådare men efter cirka sju kilometer attackerades hon av loppets arrangör. Kathrines fästman, en 106 kilo tung spelare i amerikansk fotboll, knuffade bort angriparen – och Switzer kunde ta sig ända in i mål.

Getty images

Boston, USA
April 1967

Getty images

Sjuksköterskor attackerades

Under första världskriget var alla vid fronten ständigt rädda för att utsättas för gasanfall – trots att bruket av gas som vapen bröt mot Haagkonventionerna. Eftersom vinden var svårförutsägbar kunde de livsfarliga gasmolnen driva i oväntade riktningar, så sjuksköterskorna på tyska fältsjukhus var tvungna att skydda sig.

Imageselect

Västfronten
1916

Imageselect

Brittiska kvinnor tog alla medaljerna

Storbritannien var den enda nationen som skickade kvinnor till bågskyttetävlingen under olympiska spelen 1908. De brittiska kvinnorna behövde inte resa så långt, eftersom spelen hölls i London. Guld-, silver- och bronsmedaljen gick naturligt nog till tre brittiska kvinnor. Totalt deltog 1971 manliga och 37 kvinnliga idrottare i OS det året.

Topical press agency/getty images

White city stadium, London
Juli 1908

Topical press agency/getty images

Afghanska kvinnor klädde sig som de ville

Med bara ben och utsläppt hår kunde kvinnorna i den afghanska huvudstaden Kabul, som ockuperats av Sovjetunionen, röra sig fritt på 1980-talet. De europeiskt inspirerade kvinnorna tillhörde landets medelklass, och deras moderna livsstil stod i bjärt kontrast till kvinnorna på landsbygden, som täckte sig från topp till tå.

Getty Images

Kabul, Afghanistan
1988

Getty Images

Fånga råttan!

Under andra världskriget var kvinnors arbetskraft avgörande för upprätthållandet av Storbritanniens livsmedelsproduktion – därför bildade man Women's Land Army. Jobbet innebar bland annat att försöka utrota landets råttor – oftast gjordes det genom att en giftig gas pumpades ner i skadedjurens gångar. På endast ett år dödade kvinnorna mer än tolvtusen råttor.

Mirrorpix/getty images

Wales,
Mars 1944

Mirrorpix/getty images

Kvinnorna fixar krigsproduktionen

Under andra världskriget uppstår ett ”hål” på den amerikanska arbetsmarknaden, när miljontals män kallas in. Detta hål får nationens kvinnor i uppgift att svetsa ihop. Kvinnorna tar över viktiga jobb, som får avgörande betydelse för USA:s försvarsindustri. Under krigsåren ökar den kvinnliga arbetsstyrkan med cirka tio procent.

Bettmann/Getty Images

USA,
1940-1945

Bettmann/Getty Images