Hulton Archive/Getty Images
Hundmaskoten Butch

GALLERI: Krig till havs

Krig kräver skydd – på land, till sjöss och i luften. Maskoten Butch O'Brien befinner sig mitt i kriget i Stilla havet. Hans överlevnadschanser har ökat avsevärt tack vare en specialsydd flytväst!

Kamikazepilot gör avtryck

Under ett uppdrag i Indiska oceanen attackerades den brittiska kryssaren HMS Sussex av ett japanskt kamikazeflygplan. Piloten försökte använda sitt Mitsubishi Ki-51 för att spränga hål i fartyget precis ovanför vattenlinjen. Attacken resulterade inte i några större skador – Sussex kunde fortsätta sin färd och delta i befriandet av Singapore.

Australian War Memorial/L. Jackman

Indiska oceanen
juli 1945

Australian War Memorial/L. Jackman

Soldatens bäste vän

Möt Butch O'Brien: Spaniel, krigshjälte och maskot för en fartygsbesättning i US Navy. Under andra världskriget används djur för bland annat bevakning och som deltagare i stridshandlingar. Samtidigt bidrar de till att hålla soldaternas moral uppe.

Hulton Archive/Getty Images

Japan,
1944

Hulton Archive/Getty Images

Stor besvikelse i Stilla havet

Viceamiral M.A. Mitscher ser bister ut. Under slaget om Filippinska havet hade hans föresats varit att segla västerut för att angripa en japansk flottstyrka. Men den planen avslås och Mitscher får i stället order om att dra österut – vilket resulterar i att fienden undkommer. Den ordern får allvarliga konsekvenser och resulterar i att Stillahavskriget drar ut på tiden.

CORBIS/POLFOTO

Saipan,
juni 1944

CORBIS/POLFOTO

Motorbrand över Stilla havet

Som genom ett under lyckas den amerikanske piloten Byron Johnson sätta ned sitt brinnande F6F Hellcat på däcket till hangarfartyget USS Enterprise. Planet, som var på väg till Stillahavsön Makin för ett angrepp, är insvept i lågor och officeren Walter L. Chewning har bara några sekunder på sig att hinna upp till cockpit för att rädda Johnson. Båda klarar sig utan en skråma.

AOP/Getty images

Stilla havet,
november 1943

AOP/Getty images