Galleri: Historiska ögonblicksbilder 2014

Historiska ögonblicksbilder visar historien sedd genom kameralinser på rätt plats vid rätt tidpunkt. Galleriet uppdateras löpande med nya foton från arkivet.

Svimmar under prinsessbesök: Kvinnorna i Women's Royal Army Corps står alla så rakryggade och stilla de kan medan den unga prinsessan Elizabeth inspekterar uniformer och byter några ord med var och en. Alla utom den flicka som står sist i ledet. Hon svimmar – förmodligen på grund av såväl värme som nervositet.

Golfspelare slår historiskt vingslag: Årtiondet efter första världskriget blir konstflygning en populär och vida spridd aktivitet i USA. Orsaken är att privatpersoner har möjlighet att köpa arméns föråldrade övningsplan för en spottstyver. Alla möjliga typer av stunt och rekordförsök utförs i luften. En av våghalsarna är stuntmannen Al Wilson, som blir den förste att slå ut en golfboll på en flygplansvinge – naturligtvis iförd tidens­ pilothjälm­ och med en golfbag över axeln.

En liten tupplur dagen efter: Woodstock i augusti 1969. En av höjdpunkterna under ungdoms­revolten på 1960-talet utspelar sig på en egendom i staten New York. Under tre dagar festar omkring 400 000 hippier och andra musikälskare till låtar av några av tidens mest populära artister. Och festivalen var tydligen så bra att ingen hade särskilt bråttom hem.

Skönhet på löpande band: Storbritannien i december 1951. Transportbandet är 35 meter långt och betjänas av 13 personer iförda gummibyxor. Personalen kan hantera tio bilar i timmen. Hela processen med dammsugning, tvättning, sköljning, torkning och polering tar 30 minuter. ”Skönhets­salongen”, som återanvänder vattnet, är den tredje av sitt slag i hela världen.

Kamratlig björnkram: FN, New York, september 1960. Kubas ledare Fidel Castro har sett fram emot dagen då han äntligen ska få möta sin sovjetiske kollega ansikte mot ansikte. Det hjärtliga mötet sker då FN:s generalförsamling sammanträder och även Nikita Chrusjtjov ser ut att vara nöjd – han ser nästan ut att explodera av glädje över den historiska omfamningen.

Cousteau får sin mini-ubåt: New Yorks hamn i augusti 1959. Oceanografen Jacques Cousteau visar upp sin senaste lilla tingest på däcket till expeditions­fartyget Calypso. Ubåten SP-350 Denise var den första farkosten ämnad för forskning. Som ledande i den tekniska utvecklingen vid undervattensfilmning skapade den entusiastiske fransmannen bland annat opinion för havet som ekologisk resurs.

Kvinnor bygger tusentals plan: Long Beach i Kalifornien, 1942. Under andra världs­kriget behöver USA fler stridsflygplan, särskilt bombflyg­­plan. Med Boeing- och Douglasfabrikerna i spetsen ökar man produktionen av B-17-bombaren så mycket det går. Totalt 12 730 flygande fästningar svetsas och nitas samman av i synner­het kvinnor. Bara på fabriken i Long Beach bygger de 3 000 B-17-­maskiner.

Sticker huvudet i sockan: London den 3 mars 1924. Efter en lång resa från Sydamerika får en skräckslagen struts en socka över huvudet för att bli lugn. Fågeln har kommit tillsammans med flera andra djur som en del av The British Empire Exhibition, en gigantisk utställning om Englands vidsträckta imperium. Succén blev dock kortvarig och på grund av ett enormt underskott stängde utställningen året därpå.