Fred Ramage/Getty Images
Barn på stridsvagn

GALLERI: Historia ur barnens perspektiv

År 1908 arbetar barn 10–12 timmar om dagen, 1945 leker de på utbrända stridsvagnar i Berlins ruiner och 1962 lever de i rädsla för ett kärnvapenangrepp. Historien sedd ur barnets perspektiv är både rå och hjärtskärande!

Pojkar tränar för ­Hitlers världskrig

När Hitler tog makten 1933 hade ungdomsorganisationen Hitlerjugend redan 2,3 miljoner medlemmar. Pojkarna undervisades i den nazistiska rasläran och fick både vapenträning och fysisk träning, som skulle förbereda dem på livet som soldat. Pojkarna visade upp sina färdigheter vid bland annat nazistpartiets årliga möten i Nürnberg.

M. Evans/Ritzau Scanpix

Nürnberg – Tyskland
1933

M. Evans/Ritzau Scanpix

Kriget har blivit en lekplats

Tyskland har kapitulerat, och freden sänker sig över Europa. I ruinerna av det en gång så storslagna Berlin leker barn på övergiven krigsmateriel. För fem år sedan balanserade de glatt och obekymrat i klätterställningarna, men slaget om den tyska huvudstaden har jämnat lekplatserna med marken.

Fred Ramage/Getty Images

Berlin, Tyskland,
augusti 1945

Fred Ramage/Getty Images

Säg ”Aah” till fiskleveroljan!

Rektorns hustru på Robert Blairs pojkskola i Londonstadsdelen Islington förklarar för de vattenkammade gossarna i kön att man måste gapa stort när det är dags för dagens dos av fiskleverolja. Den D-vitaminrika fiskleveroljan intogs för att förebygga engelska sjukan (rakit).

SSPL/Polfoto

London,
december 1939

SSPL/Polfoto

Tillbaka till vardagen

Nazismen har brutit samman och freden sänker sig över Tyskland. Den nya generationen får ta sig fram bland ruinerna för att komma till skolan. De första åren efter kriget råder stor brist på lärare – just denna yrkesgrupp hade varit nazismens förespråkare hos de unga. De allierade segerherrarna avskedar tiotusentals lärare – eller skickar dem för ”avbruning”.

AKG-images

Tyskland
maj 1945

AKG-images

Barn sliter i gruvorna

I den lilla amerikanska gruvorten South Pittston arbetar unga pojkar med att sortera ut skiffer från kol. Arbetet utförs i stora dammiga hallar och barn som inte är äldre än åtta år står böjda över kolbanden i 10-12 timmar per dag. År 1908 arbetade cirka två miljoner amerikanska barn i industrin. Efter att bilder som denna publicerats förbjöd man barnarbete i USA.

Getty images/hulton archive/Lewis W. Hine

South Pittston, USA,
1908

Getty images/hulton archive/Lewis W. Hine

Ta skydd!

Under en atombombsövning tar skolbarn skydd under sina bänkar – en vanlig syn under kalla kriget. Kärnvapenhotet var svårt att förstå för barn, så för att göra det mer lättbegripligt skapades den tecknade figuren ”Sköldpaddan Bert”. I filmen ”Duck and Cover” (1951) kastar Bert sig till marken (duck) och drar sig in i sitt skal (cover) efter en stor explosion – precis som barnen skulle göra när de övade i skolan.

GraphicaArtis/Getty Images

Brooklyn, New York
1962

GraphicaArtis/Getty Images