Corbis/Ritzau Scanpix
Polis håller tillbaka fans

GALLERI: Hela världen får Beatles-feber

I slutet av 1950-talet bildas en av århundradets mest betydelsefulla popgrupper i Liverpool. John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr tar hela världen med storm med sin brittiska charm.

Allt kan ske på en hård dags natt

Under inspelningen av filmen A Hard Day’s Night stod The Beatles på toppen av sin popularitet, och skrikande flickor stod i kö för att få en autograf eller en skymt av ”the four lads”. I filmen flyr de ständigt från sina fans – liksom i verkligheten. Därför var det inte särskilt svårt att hitta statister till scenen med George Harrison på tåget.

Getty Images

Storbritannien
1964

Getty Images

Ta den, Beatles!

I början av 1960-talet når Beatles-febern sin kulmen. Alla vill träffa de brittiska världsstjärnorna – även den berömde boxaren Muhammad Ali. Han befinner sig på ett träningsläger, när The Beatles gör sitt första besök i USA. Ett möte arrangeras i all hast, för vem vill inte kunna säga att man har stått emot Muhammad Alis järnnäve?

Bettmann/Getty Images

USA,
februari, 1964

Bettmann/Getty Images

We love you Beatles!

Hysteriska fans försöker tränga sig förbi polisens avspärrningar vid Buckingham Palace i hopp om att få en skymt av John, Paul, Ringo och George. De fyra Beatles-medlemmarna har kommit för att ta emot den ärofyllda Brittiska Imperieorden ur drottning Elizabeths hand. Fyra år senare, 1969, lämnar John Lennon tillbaka sin orden i protest mot Englands stöd till Vietnamkriget.

Corbis/Ritzau Scanpix

London
1965

Corbis/Ritzau Scanpix

Mer populära än Gud?

Protesterande ungdomar från bibelbältet i USA bränner LP-skivor med The Beatles. De opponerar sig mot att John Lennon påstått att intresset för kristendomen minskat bland 1960-talets ungdomar: ”Vi (The Beatles, red:s anm.) är populärare än Jesus nu” Uttalandet passerar relativt obemärkt i Storbritannien men i USA:s sydstater blir många upprörda. Lokala församlingar och kristna radiostationer uppmanar till aktiva protester.

POLFOTO/CORBIS

Waycross i Georgia i USA,
augusti 1966

POLFOTO/CORBIS

LÄS OCKSÅ: John Lennon sköts av bittert fan