Bettmann/Getty Images
Charlie Chapling stumfilm

GALLERI: Filmade du det?

Filmmediet revolutionerar hur vi människor tänker, lär oss och förstår. Från dess tidiga svartvita början via reality-genren till de revolutionerande 3D-effekterna har vi varit uppslukade – och betagna – under hela resans gång!

Reality för nybörjare

Reklambranschen får ta till allt mer radikala medel för att locka kunder. År 1955 låter man en kvinna flytta in i skyltfönstret på ett varuhus, så att människor kan följa henne dygnet runt. I två veckor kan man beskåda Russel E. Lee, när hon sover, tittar på TV och dricker kaffe – och trottoaren utanför varuhuset kryllar av nyfikna.

Getty Images

New York, USA
1955

Getty Images

Hundfilm med ylande kör

Under produktionen av Disneys tecknade film ”Lady och Lufsen” lägger skådespelare röster till en preliminär version. Skådespelarna lägger ner hela sin själ i figurernas repliker och rörelser för att inspirera tecknarna att få till helt rätt ansiktsuttryck. Filmen var den första animerade film som spelades in i det breda cinemascopeformatet.

Getty Images

Kalifornien, USA
1953

Getty Images

Tyst, jag ser på film!

Stumfilmen har revolutionerat underhållningsindustrin, och genrens största stjärna är Charlie Chaplin. År 1918 gör hans nya film ”Shoulder Arms” (svensk titel: På axel gevär) stor succé. Filmen skildrar det fasansfulla skyttegravskriget i ett komiskt sken och bevisar att det inte är långt mellan tragedi och komedi.

Bettmann/Getty Images

USA
1918

Bettmann/Getty Images

Danskarna var tokiga i USA

Efter andra världskriget var USA den stora hjälten, och på 1950-talet märktes det på alla möjliga sätt i Danmark. Där hade den amerikanska populärkulturen vind i seglen, och danskarna älskade bland annat amerikanska filmer, serietidningar och musik. I drive-in-biografen i staden Lynge kunde de väntande gästerna få glass och kaffe serverat ”på amerikanskt vis”.

Olaf Ibsen/Ritzau Scanpix

Lynge, Själland
1950-talet

Olaf Ibsen/Ritzau Scanpix

Ordning i massakern

Regissören Stanley Kubrick inser att det är omöjligt att hålla ordning på flera hundra dödade slavar under arbetet med filmen Spartacus. Därför får alla stupade på slagfältet ett nummer. Mellan tagningarna kan Kubrick ropa instruktioner till enskilda statister genom att helt enkelt hänvisa till numret.

Getty Images

Madrid, Spanien
1959

Getty Images

Lejon på språng i Köpenhamn

Köpenhamnsborna blev 1953 de första i Danmark som fick uppleva 3D-film. Filmen ”Afrikas djävlar” handlade om två människoätande lejon, som attackerade afrikanska järnvägsarbetare, och ytterst få biobesökare kunde sitta stilla, när de vilda rovdjuren ”hoppade ut” från duken.

Polfoto/Ritzau Scanpix

Köpenhamn
Maj, 1953

Polfoto/Ritzau Scanpix

Perfektion in i minsta detalj

Allt ska se verklighetstroget ut i en Disneyfilm – därför måste tecknarna noggrant observera minsta detalj. År 1955 får fotografen Gene Lester möjlighet att följa med bakom kulisserna i filmstudion, där tecknarna tillsammans med Walt Disney
övar på att avbilda såpbubblors rörelser i luften.

Gene Lester/Getty Images

Anaheim, Kalifornien
1955

Gene Lester/Getty Images