AP/Polfoto
Soldater tar sig bort från napalmexplosion

GALLERI: Ett sekel i krigets tecken

Nittonhundratalet blir ett århundrade präglat av död och förödelse. Från första världskrigets skyttegravar och finska prickskyttar till Jugoslaviens blodiga inbördeskrig. Få nationer slipper undan krigets fasor.

Jul på västfronten

För en kort stund glömmer de tyska soldaterna det fruktansvärda kriget och firar jul vid fronten i Frankrike. Tidigare samma år har tyskarna inlett ett ”blixtkrig” mot Frankrike. Förhoppningen om en snabb seger går dock om intet och de tyska soldaterna ska komma att tillbringa fyra långa, ohyggliga år på västfronten.

POLFOTO/ULLSTEIN BILD

Västfronten i Frankrike
December 1914

POLFOTO/ULLSTEIN BILD

Hund vaktar prickskytt

En finsk prickskytt ligger dold i snön och håller utkik efter sovjetiska trupper under vinterkriget år 1939–40. Hennes hund var tränad till att varna om fiender försökte angripa henne. Med sin skarpa syn, otroliga hörsel och känsliga nos kunde hunden ofta upptäcka de sovjetiska soldaterna långt före dess ägare.

sakva/media, drum world

Karelen, Finland
1940

sakva/media, drum world

Blodiga strider bland ruinerna

Sovjetunionen har invaderats av Nazityskland. Men kring Stalingrad håller de ryska soldaterna stånd trots att tyskarna har ockuperat stora delar av staden. Bittra strider pågår mellan husen – först efter flera månader får ryssarna övertaget. Det sex månader långa slaget kräver 300 000 liv.

BPK Images

Stalingrad,
Hösten 1942

BPK Images

Sov gott och dröm sött

En utmattad soldat tar en lur under striderna i Korea. Under sommaren 1950 hade Nordkorea lyckats erövra det mesta av den koreanska halvön, men nu tränger en FN-styrka under ledning av USA tillbaka angriparna.

Keystone/Stringer/Getty Images

Koreahalvön,
1950

Keystone/Stringer/Getty Images

Napalm sätter Vietnam i brand

Under Vietnamkriget insåg amerikanerna att de måste förlita sig på nya vapen för att kunna tillintetgöra den fientliga FNL-gerillan i den täta djungeln. Lösningen var det klibbiga brandstridsmedlet napalm. Men att använda napalm var mycket kontroversiellt eftersom angreppen även drabbade byar där många civila skadades och dödades.

AP/Polfoto

Sydvietnam
1966

AP/Polfoto

Håller ett öga på egyptierna

En israelisk soldat spanar från Sinaihalvön mot de egyptiska styrkorna på andra sidan av Suezkanalen. Bara några dagar tidigare har Israel i ett överraskande blixtanfall slagit ut nästan hela Egyptens flygvapen och tvingat egyptierna att dra sig tillbaka från Sinai. Området hamnade inte i egyptiska händer igen förrän efter ett fredsavtal 1979.

getty images. Originalt farvefoto

Sinaihalvön, Egypten
Juni 1967

getty images. Originalt farvefoto

Storstad jämnas med marken

Två serbiska soldater kör genom den kroatiska staden Vukovar i triumf. De har belägrat och bombat staden i 87 dagar. Vukovar var den första staden som totalförstördes sedan andra världskriget. Slaget om staden var en del av det blodiga inbördeskrig som bröt ut när republiken Jugoslavien upplöstes år 1991.

Getty images

Vukovar, Kroatien
1991

Getty images