Bettmann/Getty Images
Hund med två huvuden

GALLERI: Djur i människoriket

I årtusenden har människan domesticerat djur. Det började med hunden, som sedan dess varit vår bästa vän. Men i 1950-talets Sovjetunionen inleder den pälsklädda varelsen en livsfarlig vänskap med vetenskapen.

Hundens bästa vän

Kate Ward hade ett enda mål i livet: att rädda herrelösa hundar. Hon påstod själv att hon hann ta hand om 600 hundar under sin livstid. Kates vagn byggdes åt henne av människor i kvarteret, så att hon kunde ta sig till stadens centrum och sälja sina populära vykort – alla med illustrationer av Kate och hennes många hundar.

Ronald Dumont/Getty Images

Camberley, Storbritannien
1968

Ronald Dumont/Getty Images

Vikten av daglig motion

Cirkuselefanten Mae West är i färd med sin dagliga morgonmotion, som i det här fallet sker längs Gray’s Inn Road. Längs vägen stannar en vänlig spårvagnsförare för att erbjuda det stora djuret ett äpple. Mae West hjälpte bland annat till med att göra reklam för den årliga julmarknaden i varuhuset Gamages.

HULTON DEUTSCH/GETTY IMAGES

London, Storbritannien
1936

HULTON DEUTSCH/GETTY IMAGES

Luftens budbärare

Amerikanska soldater visar upp tillfångatagna tyska brevduvor. Genom historiens gång har duvor använts i militära sammanhang för att skicka viktiga meddelanden. Jobbet som krigsduva var inte ofarligt. Förutom att de besköts av fienden på marken utsattes de även för ett naturligt vapen i form av hökar. Man uppskattar att cirka 95 procent av brevduvorna utförde sina uppdrag framgångsrikt trots alla faror.

Lake County History Archives Heritage-Images/Imageselect

Illinois, USA
1917

Lake County History Archives Heritage-Images/Imageselect

Två nosar är inte bättre än en

Den sovjetiske läkaren Vladimir Demikhov (t.v.)experimenterade i fem år med att ge hundar ett extra huvud. Djuren dog kort efter ingreppet, men Demikhovs försök gav trots det viktiga kunskaper om organtransplantation.

Bettmann/Getty Images

Moskva, Sovjetunionen,
1959

Bettmann/Getty Images

Boxaren möter en naturlig mästare

År 1891 uppstod en helt ny idrottsgren – känguru-boxning. Pungdjurets naturliga stridsteknik påminner så mycket om boxning att människor satte på djuret handskar och tränade det för ett liv i ringen. Även om kängurun ställdes mot en professionell boxare var det ofta djuret som vann. Dess starka bakben var en klar fördel under matchen.

Getty Images

Paris, Frankrike
November 1932

Getty Images

Livsnjutare ombord

Katten Convoy bor på det brittiska örlogsfartyget HMS Hermione. Hans uppgift är att hålla skeppet fritt från råttor, men han är även besättningens maskot och sprider glädje ombord. Convoy har varit med på så många resor att han till och med har fått sin egen hängkoj. I juni 1942 lider den lätta kryssaren dock ett tragiskt öde, när den torpederas av en tysk ubåt. Convoy och 87 man följer skeppet i djupet.

Lt. S J Beadell/Getty Images

Gibraltar,
November 1941

Lt. S J Beadell/Getty Images