











Kejsaren och krigsmaskineriet
Några år före första världskriget kallas det tyska folket in till krigstjänst. Nittio procent av rikets intäkter går till militären som lyder direkt under kejsarens kommando. Vilhelm II (den andre ryttaren från vänster) för befälet under gigantiska militärövningar – och ser senare till att fotografiet av honom och hans stab förses med hans allra senaste vapen: zeppelinaren.
Uckermark, norr om Berlin
1911
En svängom bland ruinerna
En positivhalare livar upp stämningen en liten stund bland de hårt arbetande ”ruinkvinnorna” i Berlin. Alla tyska kvinnor mellan 15 och 50 år beordrades under åren 1945–46 att röja upp. Med bara händerna rensade och sorterade de allt från tegelsten till badkar och klosettstolar i Tysklands sönderbombade städer.
Berlin
1945
Musiken väckte Hitler
Richard Wagners liv utmärktes av kronisk brist på pengar samt musikaliska triumfer. Som en av 1800-talets största tonsättare kom han att prägla världshistorien. Hans störste beundrare var Adolf Hitler, som 17 år gammal såg Wagners opera Rienzi. Musiken väckte något i honom. ”I det ögonblicket började allt”, sa Hitler senare.
Bayreuth, Tyskland
Cirka 1875
Rekreation åt folket
Det råder en uppsluppen stämning ombord på kryssningsfartyget Der Deutsche som är på väg till semesterparadiset Madeira med tyska arbetare. De har alla nappat på ett erbjudande från Hitlers nyligen instiftade och statligt kontrollerade fritidsorganisation ”Kraft durch Freude” (kraft genom glädje). KdF erbjuder billiga semesterresor åt folket utifrån idén att rekreation ger nöjda, energiska arbetare med ”starka nerver”. Bara under år 1938 köper över tio miljoner tyskar en resa. KdF lägger därmed grunden till våra dagars massturism.
Ombord på Der Deutsche
1935
Konsten i kejsarriket
Invånarna i kejsar Vilhelm II:s Tyskland är som tokiga i konst. Alla hem bör prydas med minst en målning – eller åtminstone ett kolorerat tryck av en av de klassiska mästarna. Men medan tidens konstnärer är mycket upptagna av den nya konstriktningen, expressionismen, hyllar professorerna på konstakademin i Berlin den gamla stilen.
Berlin
1909
Svartabörshajar är ute och fiskar
Efterkrigstidens Tyskland är sönderbombat och folket lider brist på det mesta. Men det är inte alla som tyngs av krigets armod: Svartabörshandlarna har sötebrödsdagar och på en bar i Hamburgs nöjeskvarter St. Pauli kan sorglösa profitmakare roa sig med att håva in det allra sista de vackra flickorna har på sig.
Hamburg
1948