Getty Images
Tyfon i Japan

GALLERI: Besegrad av naturkrafterna

Genom historiens gång har människan utkämpat otaliga strider – men en har hon aldrig vunnit: kampen mot naturen. Från tyfoner i Japan till dammstormar i USA och dödlig smog i London; i kampen mot naturen har människan mött sin överman.

Staden drunknar i damm

En mörk vägg reser sig över präriestaden och hotar att dränka allt i damm. Som en följd av torka och utarmning av jorden härjar våldsamma sandstormar i USA i mitten av 1930-talet. Över en halv miljon amerikaner tvingas lämna sina hem – utan förhoppningar om att hitta något arbete under den ekonomiska depressionen.

National oceanic and Atmospheric Administration

Stratford, Texas, USA
1935

National oceanic and Atmospheric Administration

Dödlig smog

När det är vindstilla lägger röken från Londons industrier och många miljoner kaminer sig som en tung filt över staden. På bara en vecka dör mer än 4 000 personer – ett fåtal trillar ner i Themsen, somliga blir påkörda, men de allra flesta avlider av svåra luftrörsbesvär.

Keystone/Getty Images

London, Storbritannien,
5 december 1952

Keystone/Getty Images

Hårt slag mot Japan

På 1950-talet låg den japanska ekonomin i ruiner efter andra världskriget, och när landet äntligen börjat komma på fötter drabbades det av tyfonen Vera. Den tropiska cyklonen medförde flodvågor och översvämningar, så att till exempel 95 procent av ön Nagashima dränktes. Vera är en av de värsta tyfonerna i Japans historia och resulterade i 1,5 miljoner hemlösa personer, nästan 39 000 saknade och över 5 000 omkomna.

Getty Images

Nagashima, Japan
27 september 1959

Getty Images

Naturkatastrofer drabbar Östpakistan

I slutet av 1970 drabbades Östpakistan (dagens Bangladesh) av århundradets värsta naturkatastrof. Först slog en cyklon till mot landets kuster. Cyklonen utlöste en flodvåg, som i sin tur orsakade hungersnöd. Över en halv miljon människor miste livet – bland annat för att grödorna spolats bort, och husdjuren dog.

Getty images

Nuvarande Bangladesh
12 november 1970

Getty images