Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Artificiell intelligens väcker liv i historiens största personligheter

Ny tjänst använder deep learning-teknik för att animera fotografier. Med ett enkelt klick kan du väcka världshistoriens största personligheter till liv.

Nu kan du återuppliva världshistoriens största personligheter. Med hjälp av den nya tjänsten Deep Nostalgia, som utnyttjar artificiell intelligens och så kallad deep learning-teknik, går det att animera fotografier av döda släktingar och historiska personer.

Det är den internationella släktforskningsverksamheten MyHeritage som står bakom den nya tjänsten, som lanserades förra veckan.

Se historien vakna till liv:

Tekniken fungerar på samma sätt som så kallade deepfakes - falska videor baserade på två algoritmer.

En är den kreativa algoritmen. Den analyserar stora mängder data för den person som ska efterliknas för att göra bästa möjliga deepfake. Algoritmen analyserar bland annat ansiktsdrag, hår och skuggor i olika vinklar och presenterar därefter en deepfake.

Den andra algoritmen kontrollerar arbetet och fungerar som polis. Algoritmen analyserar detaljer som felplacerade pixlar, hur ansiktet i sig rör sig i förhållande till huvudet och liknande.

Om kontrollalgoritmen hittar fel rapporterar den tillbaka till den kreativa algoritmen som får korrigera felen och ta fram ett nytt, förbättrat förslag.

Deepfakes av kändisar som Tom Cruise och Barack Obama har funnits i flera år, men nu ger Deep Nostalgia dig chansen att testa deepfake-tekniken på dina egna bekanta och historiska personer. Så länge du har samtycke finns det inga begränsningar för vem tekniken kan användas på.

Är du nyfiken på hur din mormor skulle ha sett ut på video? Testa verktyget på MyHeritage.com, där det är möjligt att ladda upp ett gammalt fotografi och få ett ansikte animerat.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj