Artificiell intelligens väcker liv i historiens största personligheter

Ny tjänst använder deep learning-teknik för att animera fotografier. Med ett enkelt klick kan du väcka världshistoriens största personligheter till liv.

Nu kan du återuppliva världshistoriens största personligheter. Med hjälp av den nya tjänsten Deep Nostalgia, som utnyttjar artificiell intelligens och så kallad deep learning-teknik, går det att animera fotografier av döda släktingar och historiska personer.

Det är den internationella släktforskningsverksamheten MyHeritage som står bakom den nya tjänsten, som lanserades förra veckan.

Se historien vakna till liv:

Så ser det ut, när Napoleon Bonaparte, Sitting Bull, Marie Curie, Benito Mussolini och Abraham Lincoln animeras i Deep Nostalgia.

Tekniken fungerar på samma sätt som så kallade deepfakes - falska videor baserade på två algoritmer.

En är den kreativa algoritmen. Den analyserar stora mängder data för den person som ska efterliknas för att göra bästa möjliga deepfake. Algoritmen analyserar bland annat ansiktsdrag, hår och skuggor i olika vinklar och presenterar därefter en deepfake.

Den andra algoritmen kontrollerar arbetet och fungerar som polis. Algoritmen analyserar detaljer som felplacerade pixlar, hur ansiktet i sig rör sig i förhållande till huvudet och liknande.

Om kontrollalgoritmen hittar fel rapporterar den tillbaka till den kreativa algoritmen som får korrigera felen och ta fram ett nytt, förbättrat förslag.

Deepfakes av kändisar som Tom Cruise och Barack Obama har funnits i flera år, men nu ger Deep Nostalgia dig chansen att testa deepfake-tekniken på dina egna bekanta och historiska personer. Så länge du har samtycke finns det inga begränsningar för vem tekniken kan användas på.

Är du nyfiken på hur din mormor skulle ha sett ut på video? Testa verktyget på MyHeritage.com, där det är möjligt att ladda upp ett gammalt fotografi och få ett ansikte animerat.