Shutterstock

Här samlas hela världen till ölfest

I oktober 1810 firade Bayerns kronprins bröllop på ett fält utanför München. Festen blev en så stor succé att den under namnet Oktoberfest hålls vartenda år. Och den har till och med flyttats en månad för att få bästa möjliga partyförhållanden.

Den 18 oktober 1810 stod München i festens tecken. Sex dagar tidigare gifte sig kronprins Ludvig – sedermera kung Ludvig I av ­Bayern – med artonåriga adelsfröken Therese.

Nu firade kronprinsen bröllopet genom att bjuda sina undersåtar på en begivenhet de aldrig skulle glömma.

Dagens huvudattraktion var en hästkapplöpning på ett fält utanför stadsporten. Med anledning av dagen kallades fältet Theresienwiese – Thereses äng.

Festligheterna omfattade dessutom ett uppträdande av 32 barn, som parvis och klädda i folkdräkter från Bayerns olika delar symboliserade Ludvigs undersåtar. Vid dagens slut hyllade studenter de kungliga med sång.

Syftet var inte enbart att fira de nygifta. En allians med Napoleon hade de gångna åren kostat Bayern dyrt. Tusentals hade dött och landets gränser hade förändrats radikalt. En fest skulle ena och uppmuntra folket.

Festen blev så lyckad att bayrarna upprepade den de följande åren. Från 1819 blev Oktoberfest, som firandet nu kalla­des, en årlig begivenhet.

Theresienwiese første oktoberfest

Hästkapplöpningar lockade 30000 åskådare under den första Oktoberfest.

© Franz Ehrenwirth verlag

Kungen var hedersgäst

Varje år slog bönder och borgare upp tält på festplatsen på Theresienwiese. Det finaste tillhörde hedersgästen, kungen. I dagar hyllade gästerna kungen, medan de beundrade utställda husdjur och delade ut priser till utvalda invånare.

Till de som hedrades hörde särskilt flitiga skolelever och den deltagare som hade rest längst för att delta i festen.

5 saker du inte får missa

Hvert telt har sin egen historie
© Shutterstock

1. Tält bjuder på öl, musik och korv

Öltälten på platsen utgör ramen runt festen med öl, mat och dans. Antalet tält varierar, men festplatsen rymmer i dag omkring 35 tält, som varje år uppförs enkom för festen. Det största tältet hyser upp till elvatusen personer, det minsta femtusen.

Varje tält har sin egen historia och egna traditioner. En del erbjuder armborstskytte, andra dans. Ytterligare andra är kända för särskilda maträtter som kokt korv eller stekt anka.

Museum viser festens historie
© Shutterstock

2. Museum visar festens historia

Keramiksejdlar håller ölet kallt och är svåra att slå sönder. Därför är sådana krus fasta inslag i ­festplatsens öltält. Sejdlarnas, ölets och festens historia kan man uppleva på öl- och Oktoberfestmuseet i ­München.

Besökare kan avnjuta öl och mat i museets restaurang. Byggnaden är en upplevelse i sig. Den uppfördes 1340 och är ­därmed Münchens äldsta.

Rutsjebane morer tilskuere
© Shutterstock

3. Bergochdalbana roar besökarna

Bergochdalbanan Toboggan är Oktoberfestens äldsta attraktion och en av de populäraste – även bland åskådarna. För att nå toppen måste man nämligen först klara av ett brant sluttande rullband, en prövning för festdeltagarnas balansförmåga.

Theresenwieses första Toboggan öppnade 1908, medan den nuvarande är från 1933.

Konge opførte mindehal
© Die Pinakotheken

4. Kung byggde minneshall

Prins Ludvig – sedermera Ludvig I – var inte bara den första Oktoberfestens huvudperson. Som kung satte han med uppförandet av minnesgalleriet Ruhmeshalle vid festplatsen en varaktig prägel på staden.

Bland de utställda bysterna av personer från Bayerns historia finns även en av Ludvig.

Terror dræbte 13
© Wikimedia

5. Bomb tog tretton liv

En tragedi drabbade Oktoberfest, när en bomb den 26 september 1980 detonerade i närheten av platsens huvudingång.

Tretton personer omkom och 211 skadades i vad myndigheterna betraktar som ett politiskt motiverat angrepp av en ensam gärningsman. Ett monument på festplatsen ­hedrar offren.

Antalet långväga gäster ökade hastigt, när järnvägsnätet byggdes ut under 1800-talets andra hälft. Snart vallfärdade tusentals från när och fjärran till festplatsen.

Även programmet förändrades. Utställningar om Tysklands kolonier, till exempel i form av en komplett beduinby, samt demonstrationer av nyskapelser som elektricitet var populära inslag.

De festglada sydtyskarna tidigarelade också evenemanget med flera veckor, så att ölfestivalen nu började i september och slutade den första söndagen i oktober. Inte nog med att festen varade längre, den ägde också rum under en varmare månad med mer dagsljus. Festoptimering, om man så vill.

Nazister tog över Oktoberfest

Under första världskriget och den efterföljande revolutionen, som störtade kungahuset, ställdes festen in. Kriget berövade emellertid inte bayrarna lusten att festa, så 1919 sköt tälten upp igen.

Under 1920-talet blev Oktoberfest en folkfest med öldrickandet i fokus. ”Ingen ägnar en tanke åt arbetet”, skrev den tyska skådespelerskan Erika Mann år 1929.

Många sjukanmälde sig till och med för att delta, skrev hon. Festen skulle snart förändras på nytt. Hitler, som kom till makten 1933, rörde inte själv alkohol, men insåg genast festens propagandavärde.

År 2018 drack gästerna 7,6 miljoner liter öl under den 16 dagar långa festen.

© Shutterstock

När festen år 1935 firade 125-årsjubileum gick nazister i uniform med i paraden. År 1936 blev det obligatoriskt att smycka tälten med hakkorsflaggor, och judar nekades tillträde till festen, som 1938 bytte namn till Grossdeutsches Volksfest.

Ett nytt världskrig satte stopp för festen, men knappt hade München rest sig ur ruinerna förrän ölet flödade på nytt. Minnet av nazisterna, som hade haft sitt högkvarter i München, försökte bayrarna sudda ut genom att framhäva Oktoberfest som ett uttryck för sydtysk gästfrihet och gemytlighet.

Det lyckades över all förväntan. Under tillväxtåren som följde efter andra världskriget strömmade människor från både Tyskland och andra länder till tälten på Theresienwiese.

Festen är än i dag en riktig publikmagnet. Oktoberfest lockade år 2018 mer än sex miljoner besökare – 170 gånger så många som exempelvis musikfestivalen Sweden Rock drar.