Den centralasiatiske härskaren Timur Lenk var en av historiens grymmaste tyranner. Under sina trettiofem år som härskare över 1400- talets Tjagataikhanat var han ständigt ute på erövringsstråt. Överallt där Timur Lenk drog fram mördade han befolkningen och jämnade deras städer med marken. Historiker beräknar att omkring sjutton miljoner människor dog till följd av despotens härjningar.
Timur Lenk lämnade emellertid inte enbart död och förödelse efter sig. Han förskönade också rikets huvudstad Samarkand, så att den blev inte bara den vackraste, utan även den mest lärda i det islamiska kulturområdet.
Samarkand, den näst största staden i dagens Uzbekistan, var med sin placering vid Sidenvägen, handelsvägen mellan Kina och Europa, en rik stad.
På 1200-talet beskrev den italienske upptäcktsresanden Marco Polo Samarkand som ”mycket stor och praktfull”.
Timur Lenk, en lokal stamkrigare som 1370 tog makten i Tjagataikhanatet, var emellertid fast besluten att skapa en stad som var praktfullare än någon annan.
Konstnärer tilläts leva
Några byggmästare som kunde förverkliga dessa storslagna planer fanns inte i Samarkand, men det löste Timur Lenk med hjälp av sin armé. Ian intog stora områden i det som i dag är Iran, Irak och Syrien.
Under fälttågen dödade han alla som kom i hans väg. Endast arkitekter, hantverkare och konstnärer tilläts undslippa döden. Timur Lenk tog med dem hem till Samarkand, så att de kunde arbeta på huvudstadens byggarbetsplatser.