Den unge prins Abd ar-Rahman flydde från en massaker på hans familj år 750. Han flydde till Cordoba där han samlade grannarna under sig i ett emirat.

© Getty Images

Storstadsguide: Kalifens Cordoba överskuggade alla Europas städer

Cordoba i Spanien har många synliga spår efter sin storhetstid, när staden var huvudstad i det muslimska riket al-Andalus. VÄRLDENS HISTORIA tar med dig på en interaktiv stadsvandring i Cordoba, men du kan även skriva ut guiden och resa till kalifens storslagna storstad.

Hetsjakt på judarna

Under 900-talet genljöd de smala små gränderna i Córdobas judiska kvarter av klapprande åsnehovar och köpmän som högljutt bjöd ut sina varor på hebreiska och arabiska. 

Icke-muslimer fick gärna bo i Córdoba så länge de betalade jizva, en årlig skatt på en dinar. Och historikerna räknar med att judar, kristna och muslimer samexisterade någorlunda fredligt. Efter la reconquista, den kristna åter­erövringen, var det slut på friden. 

Judarnas synagogor gjordes om till kyrkor eller brändes ned, och i dag finns endast en av stadens många synagogor kvar. Här finns ännu spår av den morisk-judiska bland­kulturen på väggarna, där hebreiska texter blandats med muslimsk ornamentik.

Tortyrkammare i källaren

Enligt legenden svor drottning Isabella att hon inte skulle tvätta sin underklänning förrän de sista muslimerna hade drivits bort från Granada. Hennes ohygieniska löfte gavs på Alcázar de Los Reyes, kungapalatset. 

Byggnaden var från början ett fästningsverk dit kalifen kunde söka sin tillflykt under oroliga tider, och där Córdobas ovärderliga bibliotek förvarades. Men efter den kristna återerövringen fungerade byggnaden som de katolska kungarnas residens. 

Härifrån drog de upp strategier för att fördriva morerna – och alla andra ”hedningar”. Den fruktade spanska inkvisitionen hade förhörskammare i ett av tornens källare. 

En storstadsguide till storslagna Cordoba

Följ med till Cordoba, där vi tittar närmare på staden som för 1100 år sedan fick London och Paris att se ut som små provinsstäder.

Ladda ner vår historiska guide här:

Kanske är du intresserad av...