Färjan till Frihetsstatyn avgår från Battery Park på Manhattan. Här ligger det gamla fortet Castle Clinton, som var immigrationscentrum åren 1855–90.

© Heritage Images & Scala/Nadia Claudi
Kultur - Historiska storstadsguider

Storstadsguide: Immigranterna sökte drömmen i New York

Resan börjar på färjan till Frihetsstatyn och fortsätter till fots i kvarteret Lower East Side på Manhattan. VÄRLDENS HISTORIA tar med dig på en interaktiv stadsvandring i New York, men du kan även skriva ut guiden och ta med den till immigranternas historiska storstad.

De fattiga bodde i beryktad slum

Slumområdet Five Points uppstod på 1820-talet och låg där fem gator mötte varandra på en plats som i dag är en del av Columbus Park.

Många fattiga immigranter bosatte sig i de överfulla och fallfärdiga byggnaderna, som varken hade vatten eller värme och där koleraepidemier ständigt härjade.

Slummen hade dock även sina ljuspunkter, t.ex. teatrar och danshallar. Härifrån kom bland annat steppdansen – en blandning av afroamerikansk juba och irländsk stepp.

Irländsk religiös strid

Den 12 juli 1871 drabbade irländska katoliker och protestanter samma i en uppgörelse som skulle komma att bli en av de blodigaste i stadens historia.

Bakgrunden var en parad arrangerad av irländska protestanter som tillhörde Oranienorden, med ursprung på Nord­irland. Protestanterna ville fira en 200 år gammal seger över katolikerna, som nu svarade med att kräva att paraden förbjöds.

Av rädsla för sammandrabbningar valde stadens mest inflytelserika politiker, den ökände och korrupte skotsk-­irländske ”Boss” Tweed, att hörsamma katolikernas krav. Det ledde dock till så kraftig kritik från tidningar och stadens protestantiska elit, att Tweed ändrade sig och gav paraden grönt ljus – dock med poliser och statsmilis som vakter.

Paraden hann inte långt uppför Man­hattans 8th Avenue förrän katolska irländare började kasta sten, flaskor och andra tillhyggen.

Polisen öppnade eld och när paraden upplöstes några timmar senare hade 60 personer dött och 150 skadats. Fadäsen ledde till Tweeds fall trots att han tidigare suttit säkert på makten.

Du får en storstadsguide till immigranternas New York

Dyk ner i miljonstadens historia, då tusentals migranter satte sin prägel på vartenda gathörn i jakten på den amerikanska drömmen.

Ladda ner vår historiska guide här:

Läs också:

Amerikas historia

New York i siffror

4 minuter
Historiska bilder

Galleri: New York i första klass

2 minuter
Historiska guider

Indianerna stoppades vid Wall Street

3 minuter

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!