Telefónica-huset, där CNT höll till under inbördeskriget, finns kvar.

Storstadsguide: Anarkisternas Barcelona

Den 6–7 km långa turen tar dig runt i Barcelonas mest spännande kvarter – från slottet på Montjuïc via La Rambla till Gràcia. Ladda ned guiden i en utskriftsvänlig version – bara att ta med sig i resväskan

22 augusti 2013 av Tonny Vorm

Anarkismen föds


Perioden från 1883, då det första anarkistiska bombattentatet utfördes i Barcelona, tills Francos styrkor intog den katalanska huvudstaden 1938 kallas La Rosa del Foc, den brinnande rosen, och betraktas som en enda lång klasskamp. De många vänsterorienterade fackföreningar och partier som grundades under den perioden drevs alla av ett innerligt hat mot stadens rika överklass.

Även kyrkan och statsmakten i Madrid sågs som fiender, och speciellt den anarkistiska ideologin, som var kritisk mot varje form av centralisering, lockade anhängare i Katalonien.

De Sovjetstödda kommunisterna vann


I vänsterflygeln fanns det emellertid också konflikter, och maktkampen kulminerade under våren 1937 med öppna gatustrider mellan kommunister och anarkister. Skiljaktigheterna var många. De flesta av dem gällde om Katalonien skulle stöpas om efter en strikt sovjet-kommunistisk modell eller ej. Anarkisterna slutade i maj 1937 som de stora förlorarna mot kommunisterna.

Spåren efter La Rosa del Foc och den historiska uppgörelsen syns fortfarande i Barcelona.

Ladda ned Världens Historias storstadsguide till Anarkisternas Barcelona – en lätt och utskriftsvänlig beskrivning som för dig till 8 centrala platser.

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. Det är gratis att skapa den, och det tar bara ett ögonblick. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil.

Kanske är du intresserad av...