Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

På upptäcktsfärd i studenternas stad

För de flesta står universitetsstaden som symbol för akademisk lärdom och en kultiverad livsstil. Men Oxford har inte alltid varit lugnt och stillsamt.

Shutterstock

Studerande i kappor och fyrkantiga hattar myllrar bland ståtliga byggnader av gul kalksten. På pubarna diskuterar människor konst, litteratur och naturvetenskap, bänkade vid fläckiga bord.

Oxford osar av lärdom, traditioner och avslappnat studentliv.

Staden, som ligger i grevskapet Oxfordshire cirka åtta mil från London, har under tusen år präglats av höga tankar, berusade akademiker och våldsamma slagsmål.

Enligt legenden grundade Alfred den store universitetet år 872.

Det sägs att kungen under en resa mötte några munkar på den plats vid floden Themsen som kallades Oxenaforda, ett gammalt uttryck för ett vadställe där bönder korsade floden med sina oxar.

Munkarna och Alfred förde lärda samtal i flera dagar och enligt historien blev platsen därmed centrum för landets visdom.

Berättelsen är knappast sann, men säkert är att universitetet, som förekommer i källorna redan år 1096, är ett av Europas allra äldsta.

Dåligt vin ledde till jätteslagsmål

Det dröjde dock till 1167 innan studenter på allvar började strömma till lärosätet.

Det året förbjöd nämligen Henrik II unga engelska män att studera i Frankrike, som på den tiden var Europas intellektuella centrum – och Englands ärkefiende.

De följande århundradena sköt den ena byggnaden efter den andra, uppförda i kalksten från det lokala stenbrottet i Headington, upp på Oxfordshires gröna fält.

Medeltidens kyrka dominerade lärdomen, så universitetet tillät endast kristna män att studera.

Lärarna var knutna till kyrkan, som förbjöd dem att gifta sig – ett förbud som upphävdes först 1871.

I början av 1800-talet var Oxford bara en mindre provinsstad.

© Wellcome Images

Lärare och studenter uppförde sig dock allt annat än fromt. Upptåg och konflikter med lokalbefolkningen hörde till vardagen.

Den 10 februari 1355 utbröt oroligheter när två studerande slog en krogägare i huvudet med en bägare för att han, enligt dem, sålde dåligt vin.

Stadsbor och studerande deltog i slagsmålet, som varade i två dagar och kostade sextiotre studerande och trettio lokala livet.

Till slut fick universitetsledningen nog. Från 1410 var alla studerande tvungna att bo på college, internat, för att de inte skulle ”sova på dagen och hemsöka krogar och bordeller nattetid”.

Imperiets elit möttes i Oxford

På 1800-talet blev universitetet och dess olika college efterfrågade.

Brittiska imperiet, som bredde ut sig över hela jorden, behövde välutbildade administratörer.

Från mitten av århundradet skrev stora mängder studerande, rekryterade bland överklassens och den övre medelklassens söner, in sig vid universitetet.

Ökningen av antalet studenter och den framväxande naturvetenskapen fick inte bara universitetets föreläsningssalar, utan även studentföreningar och krogar att sjuda av nyfikenhet och vetgirighet.

Bland de studerande under Oxfords storhetstid, som sträckte sig fram till mitten av 1900-talet, fanns författarna Tolkien och C.S. Lewis, premiärministern Robert Peel och äventyraren T.E. Lawrence (Lawrence of Arabia).

Även studerande från avlägsna delar av britternas rike sökte sig till Oxford. Från 1800-talets mitt var universitetet en mötesplats för hela imperiets elit.

År 1945 innebar freden efter andra världskriget ett slut för imperiet och Englands stormaktsstatus.

Oxford är dock fortfarande ledande. År 2019 korades universitetet till världens bästa.

5 saker du inte får missa

Botanisera bland gamla böcker

Thomas Bodley, lektor i forngrekiska vid Merton College, fick säga upp sig när han 1587 gifte sig med en rik änka.

Å andra sidan fick han råd att grunda ett bibliotek, Bodleian, som hör till Europas äldsta.

Biblioteket hyser bland annat den första kända utgåvan av Shakespeares dramer och en bibel tryckt av Johann Gutenberg på 1400-talet.

Bodleian erbjuder dagliga rundvisningar.

Diliff

På puben med J.R.R. Tolkien

På puben The Eagle and Child möttes framstående författare som C.S. Lewis och J.R.R. Tolkien varje vecka för att dricka öl och prata jobb.

Mötena pågick mellan åren 1939 och 1962, då Lewis skrev bokserien om fantasilandet Narnia och J.R.R. Tolkien författade Ringarnas herre.

Shutterstock

Finurlig samling

Krympta huvuden, afrikanska krigarsköldar och en elva meter hög totempåle är några av de femhundratusen föremål som besökare kan se på Pitt Rivers-museet.

Samlingen grundades av arkeologen Pitt Rivers (1827–1900).

Han moderniserade skrået genom att hävda att inte enbart ovanliga fynd, utan även vardagsföremål borde bevaras.

Flickr

Läs också:

medellín slumkvarter 1970-tal
Historiska storstadsguider

Besök knarkkungen Pablo Escobars stad

6 minuter
Inkakungen Sayri Túpacs underkastelse under Don Hurtado de Mendoza, vicekonung av Peru. Gravyr, 1807. Kolorerad.
Historiska storstadsguider

Spanska väldets silverhuvudstad

4 minuter
Historiska storstadsguider

Samarkand: Tyrannens huvudstad

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj