Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Volodymyr den stores eller Volodymyr den heliges dop, cirka 958–1015

På besök i vikingarnas huvudstad i öster

På 700-talet lade vikingar till vid floden Dneprs brädd i nuvarande Ukraina. Där grundade de Kiev, staden som skulle bli huvudstad i det mäktiga riket Kievrus.

Falkensteinfoto / Alamy / Imageselect

På 800- och 900-talet stod floden Dnepr ofta i centrum för praktfulla skådespel. Smala långskepp gled fram på den breda floden och passerade vikingastaden Kiev.

Lastade med varor som skinn, honung och valrossbetar – eller med krigare gömda bakom färgsprakande sköldar – var fartygen på väg mot inkomstbringande marknader och lukrativa äventyr.

År 882 grundade vikingarna det mäktiga Kievrus, vars namn kom av en gammal beteckning för svenska vikingar, ruotsi (roddare).

Riket bestod i nästan fyrahundra år, och under sin storhetstid omfattade det delar av nuvarande Ryssland, Ukraina och Vitryssland. I huvudstaden Kiev finns fortfarande minnen från tiden då vikingarna kontrollerade ett världsrike.

När vikingarna kom beboddes Kiev redan av slaviska stammar. Bebyggelsen utgjordes då av glest spridda hus. Placeringen, nära floderna Dneprs och Desnas sammanflöde, drog emellertid till sig många handelsmän.

Bland dem fanns vikingar, som från 700-talet sökte sig dit för att byta varor som honung, skinn och tenn mot siden, kryddor, vin och silver.

Sju broar över den en och en halv kilometer breda Dnepr knyter ihop Kievs två delar.

© Shutterstock

Viking gjorde Kiev till huvudstad

Kiev blev snart en viktig knutpunkt längs handelsvägen mellan Skandinavien och Bysantinska riket. Vissa vikingar slog sig ner i området och bildade småsamhällen med egna krigarhövdingar.

En av hövdingarna var en viking vid namn Oleg. År 882 tog han makten i Kiev och grundade Kievrus, berättar Nestorskrönikan, en historisk skildring nedtecknad på 1100-talet.

Olegs dynasti skulle härska under hela Kievrus existens. Hans efterträdare utvidgade riket. Under Volodymyr I, känd som Volodymyr den helige, som kom till makten år 980, nådde riket sin kulmen.

Fem saker du inte får missa

 • © Adelchi

  Utforska Kievs underjordiska heliga grottor

  När munkar kom till Kiev på 1000-talet för att hjälpa Volodymyr I att sprida den kristna tron bosatte sig vissa av dem i grottor i kullarna vid Dnepr. Munkarna levde och dog i grottorna, där de också begravdes.

  Den kalla, torra luften i gångarna, som ligger på mellan fem och tjugo meters djup, bevarar liken av de omkring hundra heliga män som begravts där. Katakomberna lockar årligen tusentals pilgrimer och turister.

 • © Shutterstock

  Upplev Kievrus gyllene port

  Vägen in i Kievrus befästa huvudstad gick genom tre väldiga portar. Passagen i huvudporten, känd som Gyllene porten, var hela tolv meter hög och sju och en halv meter bred.

  Porten var i bruk så sent som på 1600-talet, men började sedan förfalla. Den nuvarande porten är en kopia uppförd på dess ruiner. Museet i byggnaden visar rester av den gamla porten och föremål från Kievs tidiga historia.

 • © Shutterstock

  Maria vakar över staden

  På 1000-talet uppfördes Sofiakatedralen av byggmästare från Bysantinska riket och lokala hantverkare.

  En sex meter hög mosaik i kyrkans kor avbildar Maria, Jesu mor. Enligt legenden kommer Kiev att bestå så länge bilden av den heliga jungfrun är oskadd.

 • © Ctac

  Monument hyllar furste

  Innan Volodymyr I blev den förste av rikets furstar som lät sig döpas tillbad han hedniska gudar och tillämpade månggifte. Det sägs att han hade hundratals älskarinnor.

  Volodymyr hyllas med ett tjugo meter högt monument uppfört vid Dneprs högra strand.

 • Besök det gamla Kiev

  Nöjesparken ”Gamla Kiev” i Kopachev, drygt tre mil utanför Kiev, ger ett intryck av hur staden såg ut på Volodymyr I:s tid.

  Varje helg bjuder parken på uppvisningar av olika slag, till exempel ryttar- eller teaterföreställningar. Besökare kan övernatta i tält, på vandrarhem eller i semesterlägenheter i närheten av parken.

Dop banade väg för storhet

Volodymyr I regerade till en början på ett svagt underlag. Kievrus bestod av ett antal folkslag med egna gudar och seder. Förutom att de betalade skatt till härskaren var det inget som band dem samman.

För att stärka sin makt beslutade Volodymyr att införa kristendomen som gemensam religion. Han övervägde både islam och judendomen, två trosriktningar som var välkända i området.

Volodymyr ville emellertid inte vara utan vare sig fläsk eller alkohol. ”Att dricka är rusfolkets stora nöje. Utan att dricka kan vi inte leva”, lär han ha sagt.

Volodymyr lät sig döpas år 988, vilket gjorde att han kunde knyta täta band till det mäktiga – och kristna – Bysantinska riket. Dessutom fick han gifta sig med kejsardottern Anna Porphyrogeneta.

Volodymyr inledde genast en omfattande byggnation. Målet var att förvandla Kiev till en kristen stad med den bysantinska huvudstaden Konstantinopel som förebild.

Kloster och kyrkor med lökkupoler sköt upp i den gamla vikingastaden, som också fick en sex meter hög mur med tre breda portar av tegel.

Muren kunde emellertid inte rädda Kiev från den strid som från mitten av 1000-talet sakta förtärde riket och dess huvudstad inifrån. När mongoliska styrkor angrep Kiev år 1240 föll staden snabbt.

Mongolernas intåg innebar slutet för Kievrus – men Kiev består. Staden är numera huvudstad i Ukraina, och fartyg färdas fortfarande på Dnepr. I dag är det emellertid inte några långskepp, utan kryssningsfartyg eller turbåtar med turister.

Läs också:

Historiska storstadsguider

Vad var Bysantinska riket?

3 minuter
Historiska storstadsguider

Besök det ockuperade Oslo

4 minuter
Historiska storstadsguider

Timbuktu svämmade över med skatter

5 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj