Riddarna kallade sina angrepp på sjöfarande muslimer för heligt krig. I själva verket var det sjöröveri.

Maltas riddare levde av sjöröveri och slaveri

År 1530 slog sig johanniterriddarna ned på Malta, som de gjorde till en mönsterstat – som tjänade pengar på sjöröveri och slaveri.

Riddarna levde av slaveri

Johanniterna kom till Malta år 1530 och på bara några år förvandlade de ön till en driftig mönsterstat med kraftiga fästningsverk och en slagkraftig flotta. Flottan använde riddarna för att kapa muslimska handelsfartyg, stjäla lasten och göra besättningen till slavar.

Sjöröveriet och slaveriet kallade johanniterna – eller malteserriddarna som de kom att kallas så småningom – för heligt krig.

Malta var känt för sitt slaveri

Under 1500- och 1600-talen var Malta en knutpunkt för slavhandeln i Medelhavet och huvudstaden Valletta lade de grunden till en av Europas största slavmarknader. Här sålde malteserriddarna både bortförda osmaner, nordafrikaner och judar, och handeln fortsatte ända fram till slutet av 1700-talet.

Inter förrän Napoleon intog Valletta år 1798 – för övrigt utan att avlossa ett enda skott var det ett definitivt slut för den gamla riddarorden på Malta.

Få en guide till den gamla slaveristaden, Valletta

Du får veta mer om Vallettas storhet och fall i vår stora guide till malteserriddarnas huvudstad:

NB! Du måste ha en profil på Världens Historia för att ladda ned artikeln. När du klickar på ladda ned-knappen får du möjlighet att skapa en profil. Det är gratis och tar bara ett ögonblick.

Kanske är du intresserad av...