Scanpix/AKG-Images & Shutterstock

Kejsar Neros Rom

Nero var så hatad att motståndarna efter hans död försökte utplåna allt som hade med kejsaren att göra. Hans stor­slagna byggnader jämnades med marken och statyer av honom förstördes. Men i Rom kan man fortfarande se många spår av den beryktade härskaren.

”Trots att hans tanklösa, extra­vaganta, giriga och grymma handlingar till en början skedde sporadiskt och i det fördolda – och tillskrevs ungdomens dåraktighet – rådde det inga tvivel om att det berodde på brister i hans karaktär.”

Så inleder den romerske historikern Suetonius sin långa uppräkning av kejsar Neros många ogärningar – som omfattar allt från lögnaktighet och våldtäkt till incest och dråp. Under sin 14 år långa regeringstid stod Nero för en slösaktighet och brutalitet vars like romarna­ aldrig tidigare hade upplevt.

Nästan 2 000 år efter sin död är kejsaren ännu ihågkommen som Roms mest skoningslösa och extravaganta härskare.

Kejsare som 17-åring

Den 17-årige Nero satte sig på tronen­ år 54 efter Kristus som den yngste romerske kejsaren någonsin. Allt var frid och fröjd, den unge ledaren omgavs ständigt av skickliga rådgivare och åtnjöt folkets respekt. Men i takt med att han fick smak för maktens sötma tog hans blodtörstiga sidor över. Nero rensade ofta ut bland sina politiska motståndare och bland sina rivaler till tronen.

Till och med hans egen mor, hustru och halvbror lönnmördades på kejsarens order.

Elden började vid Circus Maximus östra ände och spred sig snabbt till tio av Roms distrikt.

© Scanpix/AKG-Images

Låg kejsar Nero bakom branden i Rom?

Enligt Suetonius utvecklades Nero till en sadist som dödade godtyckligt, vältrade sig i bisarra sexuella utsvävningar och höll fester som gjorde romarna mållösa. Pengarna fick han in genom höga skatter och från jord som konfiskerats från överklassen.

Den paranoide härskaren spenderade­ en stor del av sina rikedomar på enorma byggnader och monument till sin egen ära. Särskilt imponerande var palatset Domus aurea där Nero lät resa en 35 meter hög gyllene staty av sig själv.

Med tiden gjorde sig kejsaren osams med sina generaler och ämbetsmän. Överallt hotade uppror i det mäktiga riket. Till och med pretoriangardet, Neros livvakter, visade öppet sitt stöd för en revolt.

I panik flydde Nero från Rom och gömde sig på en lantegendom. När hans motståndare förklarade honom fredlös såg Nero självmord som enda utvägen. Före sin död uttalade han de berömda orden: ”Vilken konstnär förlorar inte världen i mig.”

Nio sevärdheter i Neros Rom:

1. DOMUS AUREA

Adress: Viale della Domus aurea

Neros gyllene hus

”Nu kan jag äntligen leva i ett hus värdigt en människa”, utbrast Nero då hans nya bostad stod klar år 68. Domus aurea hade över 300 överdådigt dekorerade rum, och var täckt av dyrbart bladguld.

Exakt hur stort palatset var är osäkert men arkeologer menar att det täckte ett område lika stort som 200 fotbollsplaner. ”I försalen var det så högt i tak att en kolossal staty av honom själv på 120 fot (35 m, reds anm.) fick plats där inne (…) samt en konstgjord sjö lika stor som ett hav”, skrev historikern Suetonius.

Domus aurea var ett av historiens största palats med sina 300 rum.

© Mary Evans

Nero bodde i Domus aurea under ett år innan hans efterträdare lade palatset i ruiner och byggde på marken.

I dag kan rummen från en enda flygel ses cirka 100 meter nordöst om Colosseum. De rymmer bland annat fresker som ger en god bild av palatsets storhetstid.

Ibland kan området vara avspärrat eftersom arkeologer arbetar för högtryck med att rädda de unika väggmålningarna från fuktskador och jordskred.

Tak och väggar i Domus aurea var dekorerade med bland annat ädelstenar, elfenben och färgrika fresker.

2. CIRCUS MAXIMUS

Adress: Via del Circo Massimo

Kapplöpnings­banans mittlinje syns än i dag på gräsmattan.

©

Hästkapplöpning för tusentals

Romanum går romarna promenader, joggar eller har picknick. För 2 000 år sedan genljöd platsen av hästgnägg, åskådarjubel och dödsskrik.

Under sin storhetstid var hippo­dromen Circus Maximus över 600 meter lång och 200 meter bred. I detta enorma underhållningskomplex fanns plats för cirka 350 000 åskådare som kunde roa sig med bland annat gladiatorstrider, festliga parader och offentliga avrättningar av Roms kristna.

De populära hästkapplöpningarna attraherade många romare – ibland kunde kejsar Nero själv hoppa upp på en stridsvagn och rida med. Än i dag finns bland annat resterna av de gamla ”startboxarna” kvar.

Nuförtiden arrangeras ofta festivaler och konserter på området.

3. TARPEISKA KLIPPAN

Adress: Via di Monte Caprino & Via del Tempio di Giove

Landsförrädare knuffades i döden

För en romare kunde döden inte bli mer förödmjukande och skamlig än att kastas utför Tarpeiska klippan vid sydsidan av Capitolium.

Avrättningsmetoden var förbehållen romarrikets mest avskydda mördare och förrädare. Även romare med fysiska eller mentala funktionsvariationer kastades utför klippan eftersom de ansågs vara förbannade av gudarna.

De mest hatade brottslingarna kas­tades utför Tarpeias klippa.

Avrättning genom att störtas till döds var särskilt vanligt under republikens tid fram till år 31 före Kristus, men även kejsarna kastade oönskade personer utför stupet. Till exempel blev Sextus Marius, den rikaste man­nen i provinsen Hispania, knuffad utför klippan efter anklagelser om incest. Kejsar Tiberius, en av Neros släktingar, ville nämligen konfiskera hans värdefulla gruvor.

Klippan är numera utrustad med trappor och bänkar så att besökare kan njuta av utsikten över Rom.

4. POMPEJUS TEATER

Adress: Largo di Torre Argentina

Nero sjöng för folket

Nero betraktade sig själv som en gudabenådad konstnär och uppträdde med poesi och lyrspel – till den romerska överklassens förtret.

Han visade upp sin talang i bland annat Pompejus teater, vars ruiner syns på flera ställen runt den öppna platsen Campo dei Fiori. Bland annat finns delar av teaterns mötessal och latriner kvar vid Via Florida.

Många nya byggnader är uppförda ovanpå den gamla teatern och på flera kaféer och restauranger i området kan gästerna äta bland teaterruiner.

Vid via Florida kan man se den stora teaterns mötessal.

5. MAMERTINSKA FÄNGELSET

Adress: Clivo Argentario 1

Kejsaren kastade aposteln Petrus i fängelse

I mitten av 100-talet började de första kristna att dyka upp i Rom. Bland dem fanns aposteln Petrus som ivrigt predikade Jesu budskap.

Romarna var vana vid ett virrvarr av sekter och religioner och såg bara de kristna som ytterligare en av många grupper. Men när en stor brand bröt ut år 64 vände stämningen.

För att inte själv få skulden för branden pekade kejsar Nero ut de kristna som skyldiga. Och snart brändes Jesus­dyrkarna levande – eller kastades till de vilda djuren i Roms amfiteatrar.

Under Neros regim blev de kristna brutalt avrättade – bland annat kastade romarna dem till hungriga vilddjur.

© Scanpix/AKG-Images

Nero sägs ha gett order om att aposteln Petrus skulle gripas och spärras in i det så kallade Mamertinska fängelset, en mörk och fuktig fängelsehåla i en gammal cistern. Rummet, där besökare i dag kan beskåda ett altare, användes för avrättningar, varefter liken kastades i kloaken.

Enligt en historia fick Petrus en ­källa att springa fram i fängelsehålan. Med det vattnet döpte han sina två fångvaktare innan han själv korsfästes.

Petrus fängelse ligger i dag under kyrkan San Giuseppe dei Falegnami nära Forum Romanum. Det är gratis att gå in i kyrkan men besökarna uppmuntras att lägga en donation i insamlingsbössan.

6. CURIA

Adress: Largo Romolo e Remo

Curian står kvar precis som för 2 000 år sedan.

©

Senatorer ville mörda Nero

Under sin regeringstid blev Nero alltmer impopulär i senaten i Rom. Officiellt delade senaten och kejsaren på den politiska makten. I praktiken var det kejsaren som bestämde. Han drev till exempel igenom skatte- och jordreformer som drabbade i synnerhet de rika senatorerna.

År 65 bestämde sig en grupp senatorer för att mörda Nero­ och installera en ny kejsare på tronen. Planen avslöjades dock av en förrädare varpå 19 senatorer dömdes till döden.

Curian på Forum Romanum var en av senatorernas samlingsplatser. Byggnaden har renoverats flera gånger och är en av få byggnader från romartiden som inte ligger i ruiner i dag. Senatsbyggnaden används ofta för utställningar av bland annat antika statyer.

7. ROSTRA

Adress: Largo Romolo e Remo

Här lät sig Nero dyrkas

I kläder vävda av guldtråd tog Nero plats på talartribunen på den upphöjda plattformen – rostran. Nedanför hade romarna samlats för att närvara vid kejsarens maktdemonstration. Mellan otaliga åskådare förde soldaterna fram kung Tiridates av Armenien.

”Jag vill vara vad du beordrar mig att vara – det är du som avgör mitt öde”, ropade regenten som störtats från sin tron och knäföll inför kejsaren.

Rostran var politisk scen

Rostran användes i synnerhet av politiker. Bland annat meddelade senatorerna folket om möten på Curia i närheten.

Hålen syns ännu

Rostran har fått namn efter de skeppsrammar av brons som den ursprungligen var dekorerad med. Hålen efter dem kan fortfarande skönjas på plattformen.

Förödmjukelsen av Tiridates år 66 var kulmen på Neros krig mot partherna som hotade Roms gränser i öst. Tre år tidigare hade kejsaren säkrat ett fredsavtal som deklarerade att han skulle godkänna Armeniens kung. Men för att få sin krona måste kungen resa till Rom och hylla Nero.

Kröningen av Tiridates hölls på rostran på Forum Romanum. Härifrån hade makthavarna i Rom i flera hundra år talat till folket. Den nuvarande rostran har renoverats flera gånger men ger fortfarande en känsla av en forntida storhet.

8. MUZEO NAZIONALE ROMANO

Adress: Palazzo Massimo, Largo di Villa Peretti 1

Statyerna från Neros sommarhus

Det italienska national­museet är ett museikomplex utspritt på flera platser i Rom och ett av världens ledande inom klassisk konst. Avdelningen nära centralstationen Termini rymmer otaliga statyer från det antika Rom – bland annat två skulpturer från Neros sommarpalats i staden Antium cirka 5,5 mil utanför Rom.

Palatset var överdådigt utsmyckat i Neros typiska storstilade smak och hade hela 800 meter fasad ut mot havet.

Museets källare rymmer värdefulla föremål och en enastående samling mynt från det antika Italien. Där finns unika betalningsmedel från antiken, bland annat mynt präglade av kejsar Nero.

Museets samling med hela väggmålningar från villor utgrävda i Rom är också värd ett besök.

9. NEROS AKVEDUKT

Adress: Via Statilia & Via di Santa Croce in Gerusalemme

Akvedukt levererade vatten till palatset

Stora palats behöver massor med vatten. För att förse det enorma Domus aurea med dricks- och badvatten byggde Nero ut akvedukten Aqua Claudia med ännu en ”vattenledning” nära Porta Maggiore.

Senare förlängde kejsar Domitianus akvedukten ytterligare så att den även försåg de kejserliga bostäderna på Palatinen med vatten.

Ruinerna av Neros akvedukt kan ses på flera platser i Rom – bland annat vid Via Statilia.

I dag kan man se rester av Neros akvedukt lite varstans – från Porta Maggiore till Palatinen. På en del platser har man passat in de enorma bågarna från akvedukten så att de smälter in i stadsbilden.

Några av de mest välbevarade delarna av Neros akvedukt finns vid Via Statilia och i Villa Woldkonskys trädgård i närheten. För att besöka den sistnämnda krävs dock ett särskilt tillstånd.

STADSKARTA

Här hittar du de nio sevärdheterna:

  1. Domus aurea (Neros gyllene hus)
  2. Circus Maximus
  3. Tarpeiska klippan
Shutterstock
  1. Pompejus teater
  2. Mamertinska fängelset
  3. Curia
Shutterstock
  1. Rostra
  2. Museo Nazionale Romano
  3. Neros akvedukt
Shutterstock