Shutterstock
Mexico City kirke

Här miste tiotusentals livet

Torget El Zócalo i Mexico City var den plats där aztekerna offrade människor till gudarna. När spanjorerna intog staden rev de indianernas tempel och byggde i stället Amerikas största kyrka.

När den spanske conquistadoren Hernán Cortés och hans män i augusti 1521 belägrade azte­ker­nas huvudstad Tenochtitlán, fick de bevittna ett blodigt och fasansfullt skådespel i stadens centrum. ”När vi tittade upp mot den höga tempelpyramiden varifrån ljudet kom, såg vi att våra vänner som tagits till fånga släpades upp för trapporna för att offras ... Efter att de hade dansat lade prästerna ned dem på rygg på några smala offerstenar, och när de hade skurit upp bröstet på dem drog de ut deras bultande hjärtan och offrade dem till avgudarna framför dem”, skrev en skakad Bernal Díaz del Castillo, en av Cortés trogna följeslagare, senare om händelsen. Den enorma tempelpyramiden var stadens huvudtempel och låg vid den stora marknadsplatsen i stadens centrum. Templet var helgat åt Huitzilopochtli, krigs- och solguden, och Tláloc som var guden för regn och fruktbarhet.

För aztekerna var den storslagna pyramiden den synliga symbolen för gudarnas makt och därmed universums centrum. Här var människooffer en fast del av kulten för att blidka gudarna och bevara den kosmiska harmonin. Forskare har beräknat att upp emot 20.000 människor offrades varje år innan spanjorerna erövrade aztekernas imperium och satte stopp för riterna.Till komplexet kring marknadsplatsen, där landets viktigaste religiösa­ och administrativa byggnader fanns, hörde också flera andra tempel. Alldeles intill låg den aztekiske härskaren Moctezuma II Xocoyotzins storslagna palats med över 100 rum som alla hade eget badrum.Tenochtitlán, dagens Mexico City, grundades år 1325 på en liten ö i sjön Texcoco. Aztekerna hade kommit vandrande från Nayarit i västra Mexico. Staden växte och på Cortés tid hade Tenochtitlán nästan 200.000 invånare. Enligt de spanska erövrarna överträffade staden dåtidens europeiska metropoler som Paris och Venedig i skönhet. Så såg aztekernas huvudstad i alla fall ut fram till den 13 augusti 1521 när Cortés trupper erövrade staden. De flesta hus och palats slogs i ruiner under plundringarna. Det som stod kvar revs senare ned och materialet användes till nya byggnader och monument i europeisk stil.
I den norra änden av staden, där det hade stått ett par mindre tempel, beordrade Cortés att man skulle bygga en kyrka. Den revs dock år 1552 eftersom den visade sig vara för liten. I stället uppförde spanjorerna en katedral på platsen. Denna storslagna helgedom – Latinamerikas största kyrkobyggnad – invigdes 1657 men arbetet pågick ända fram till 1813. Efter aztekernas nederlag revs även härskaren Moctezumas palats. I stället byggde spanjorerna ett residens åt den spanske vicekungen. På det stora torget Plaza de la Constitución, eller­ Zócalo som det populärt kallas, brukar man fira nationella högtidsdagar – dock på ett mer fredligt sätt än aztekerna.