Glienicker Brücke är en mytomspunnen plats i spionlitteraturen – här äger ett stort antal spionutväxlingar rum.

Kultur - Historiska storstadsguider

Guide: Spionernas Berlin

VÄRLDENS HISTORIA:s nya guide tar dig med till spionernas Berlin. Under det kalla kriget var Berlin en huvudstad för spionage. Guiden visar vägen till de viktigaste platserna och de hemliga adresserna.

Under den kalla kriget var Berlin en huvudstad för spioner. Staden formligen kokade av hemligheter och dubbelspel. Det märkte den brittiske MI6-agenten George Blake, som kom till staden 1955:

“Man fick intrycket att minst varannan berlinare arbetade åt en spionage­organisation, många av dem åt flera på en gång”, skrev han i sina minnen. Och vem skulle väl veta det bättre än just Blake; dubbelagenten, som förrådde 400 brittiska agenter i Sovjetunionen.

Spioner med spårvagn

Avtalet mellan andra världskrigets segerherrar innebar att de alla fick en del av Berlin. Därmed hade USA, Storbritannien och Frankrike säkrat sig ett viktigt brohuvud långt inne i östblocket. Hur lätt som helst kunne de slussa in sitt folk i DDR. Det krävdes bara en spårvagnsbiljett för att skicka en spion över gränsen. Och trafiken var minst lika livlig åt andra hållet.

Världens Historias nya guide tar dig med till det kalla krigets hetaste adresser – bl a till amerikanernas gigantiska lyssnarpost "Fieldstation Berlin”, som ligger övergiven på en kulle i Västberlin.

Här kan du ladda ned guiden:

Läs också:

Historiska storstadsguider

Historisk guide: Hitlers Berlin

12 minuter
Historiska guider

Historias guider

2 minuter
Historiska guider

Historisk guide: Tempelherrarnas värld

13 minuter
Mest populära

Logga in

Fel: Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
VisaDölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!