Mozart var en av ­historiens viktigaste kompositörer. Fram till sin död bodde han i Wien.

Guide: Mozarts Wien

Wolfgang Amadeus Mozart är historiens kanske största musikaliska begåvning. Under de sista tio åren av sitt liv bodde han i Wien, som då var musikens huvudstad. Där producerade den genialiske, flitige och slösaktige kompositören sina största mästerverk. Läs vår guide, skriv ut den eller se den på Google Earth.

15 oktober 2015 av Ebbe Rasch


Salzburg är Mozarts födelsestad, men det var i Wien han firade sina största triumfer. Där komponerade han operorna Figaros bröllop, Don Giovanni och Trollflöjten, där mötte han sin hustru och och fick sina barn. Det var också där han kämpade för att skriva färdigt sorgemusiken till sin egen begravning.

Ända sedan Wolfgang Amadeus Mozart föddes var han ämnad att göra karriär inom musiken. Hans far, Leopold Mozart, var själv en skicklig kompositör, och när Amadeus föddes 1756 arbetade fadern som violinist för ärkebiskopen i Salzburg. År 1759 började han ge Amadeus och hans knappt fem år äldre syster Maria Anna, som kallades Nannerl, intensiv musikundervisning. År 1762 drog de ut på en omfattande Europaturné. Underbarnet Mozart väckte stor beundran, och under de följande åren spelade han för adeln i hela Europa.

Mozart fick många musikaliska intryck under familjens vistelser i England, Frankrike, Tyskland och Italien, och de inspirerade honom till att själv komponera. Men resorna var också farliga. Flera gånger blev lille Mozart allvarligt sjuk, och bara tack vare Leopolds enastående förmåga att ta hand om sina musikaliska barn överlevde pojken den hårda tillvaron på resande fot.

Fjorton år gammal skrev Mozart sin första opera, och bara tre år senare, år 1773, fick han fast tjänst som hovmusiker hos ärkebiskopen i Salzburg. I och med den anställningen verkade vägen till en karriär vara utstakad. Med en bra fast lön för att spela på och komponera inför ärkebiskopens tillställningar avancerade Mozart långsamt uppåt i Salzburgs musikaliska hierarki. Men han hade andra planer.

Österrikes huvudstad Wien var Europas musikaliska centrum, och tvärt­emot sin fars önskan flyttade Mozart dit år 1781 – han ville ta upp konkurrensen med de största mästarna.
I tio år slet han för att göra sig ett namn och tjäna tillräckligt mycket pengar för att finansiera sin extravaganta livsstil. Wien blev Mozarts öde.

Börja rundturen här:


1. Tyska Ordens hus

Adress: Singerstrasse 7
www.deutscher-orden.at

I den lilla konsertsalen i källaren gav Mozart flera mindre konserter.

Kompositören sade upp sig


Promenaden börjar vid den byggnad där Tyska orden – eller ”Orden för huset för tyskarnas Sankta Maria” – huserar. Här bodde Mozart i 45 dagar, från den 18 mars till den 2 maj 1781. Det var en avgörande period i hans liv.

Den 25-årige kompositören bodde egentligen fortfarande i sin födelsestad Salzburg, där han hade ett bra och väl­betalt jobb som hovkompositör åt ärke­biskopen Colloredo. Det var ett drömjobb – många av tidens kompositörer slet hårt för att tjäna ihop till livets nödtorft. Men Mozart hade större ambitioner än så. Han tyckte att arbetet låste honom konstnärligt, och tidigare besök i Wien hade övertygat honom om att musikens huvudstad var den enda staden i världen där han kunde utveckla sin talang. När han blev osams med sin arbetsgivare sade han därför upp sig på stället.

Det var riskabelt att lämna en fast anställning för att bli självständig musiker, men Mozart var säker på att det var rätt. Han hade spelat piano sedan han var tre år, komponerat sedan han var sex och turnerat i Europa sedan han var sju. Med sitt senaste karriärval hade underbarnet blivit vuxet. Nu skulle han bevisa att han kunde nå framgång.

Under den tid han bodde i Tyska ordens hus gav han en serie konserter. Går man genom porten till gården och sedan åt höger kan man titta ned i en liten lokal. Där spelade Mozart, och där håller man fortfarande sporadiska konserter.

Nästa stopp Mozarts första hem 400 meter

2. Hyresvärdens dotter blev Mozarts hustru

Mozarts svåger, Joseph Lange, började måla ett porträtt av kompositören.

Mozarts första hem

Adress: Milchgasse 1

Efter sin vistelse hos Tyska orden hyrde Mozart ett rum hos en fru Weber. Hon var änka och mor till tre döttrar, varav Mozart redan kände den ena, Aloisia. De hade träffat varandra några år tidigare. Kompositören hade blivit förälskad men deras romans utvecklades aldrig. Aloisia gifte sig i stället med konstnären Joseph Lange. Han började måla ett porträtt av Mozart när kompositören hade flyttat in hos Weber. Snart blev Mozart förälskad i Aloisias lillasyster Konstanze.

Mozart skrev en opera hos fru Weber.

När Mozart bodde hos Weber skrev han den muntra operan ”Enleveringen ur Seraljen” om Belmonte, som ska befria sin älskade Konstanze från fångenskapen i ett turkiskt palats. Verket blev en stor succé, och den utarmade kompositören håvade in så mycket pengar att han fick råd att gifta sig med sin älskade Konstanze.

Nästa stopp Stefansdomen 200 meter

3. Bara två av barnen Mozart överlevde

Konstanze födde Mozart sex barn, men bara två överlevde.

Stefansdomen

Adress: Stephansplatz 1
www.stephansdom.at

Den 4 augusti 1782 gifte sig Mozart med Konstanze Weber vid en enkel ceremoni i Wiens stora domkyrka, Stefansdomen. De var gifta fram till kompositörens död nio år senare, och Konstanze hann föda sex barn på bara åtta år. Endast två av dem överlevde: Karl och Franz.

Konstanzes hälsa försämrades av de många graviditeterna, och när hennes man dog lämnade han efter sig en stor skuld. För att tjäna pengar arrangerade hon konserter, gav ut notböcker och arbetade på en Mozartbiografi. År 1798 mötte hon den danske diplomaten Georg N Nissen. De gifte sig, flyttade först till Köpenhamn och sedan till Salzburg, där Konstanze dog år 1842.

Domkyrkan var platsen för Mozarts bröllop i augusti år 1782.

Nästa stopp Mozarthuset 300 meter

4. Lyxvåningen har blivit museum

Medlemskapet i frimurarorden gav Mozart rika kunder.

Mozarthuset

Adress: Domgasse 5
www.mozarthausvienna.at

På bara tio år hann Mozart bo på elva olika platser i Wien. Våningen en trappa upp på Domgasse var den förnämsta. Familjen Mozart flyttade in 1784, när karriären stod på topp. Där skrev han flera av sina storverk – bl a operan Figaros bröllop. Verken gjordes på beställning, och Mozart var snabb med att skriva sina kompositioner som genererade ganska mycket pengar. Utöver det hade han privatelever, gav många konserter, sålde noter och tack vare sitt medlemskap i frimurarorden hade han goda kontakter med potentiella kunder. I dag inrymmer byggnaden museum, kafé och konsertsal.

Nästa stopp Jahn-koncertsalen 400 m

5. Konsertkalendern fulltecknad

Mozart tjänade mycket pengar på att spela för Wiens förmögna medborgare.

Jahns konsertsal – numera Cafe Frauenhuber

Adress: Himmelpfortgasse 6
http://cafe-frauenhuber.at

Mozart hade medverkat vid tusentals konserter, ända sedan han var tre år gammal. Även i Wien var kalendern fullbokad med engagemang. Varje år presenterade han 3-4 nya pianokonserter vid välbesökta uppträdanden med sig själv som solist. Däremellan gav han en mängd mindre konserter i privata hem och små konsertsalar. Så många arrangemang gav honom ansenliga inkomster men även en del utgifter. Vanligtvis måste Mozart själv se till att få pianot fraktat från hemmet till kvällens konsertsal, och under en period ägde han en egen vagn med kusk som skötte transporterna.

Den lyxen hade han dock inte råd med i det långa loppet. Familjen hade både tjänstefolk och dyra vanor, och även om Mozart var en av tidens allra största musikaliska stjärnor, plågades han av dålig ekonomi under i stort sett hela sin karriär.

Den 4 mars 1791 spelade Mozart sin sista offentliga konsert. Det gjorde han inför 400 åhörare i Jahns konsertsal som låg där det klassiska Cafe Frauenhuber har huserat sedan år 1824.

Sedan 1824 har det legat ett kafé i huset.

Nästa stopp Familjens sista hem 200 meter

6. Mozart dog utblottad

Familjen bodde i en lägenhet på fyra rum i fastigheten som revs år 1847.

Familjens sista hem

Adress: Rauhensteingasse 8

Den 30 september 1790 flyttade ­Mozart ännu en gång. Denna gång till en lägenhet bara ett stenkast från Tyska ordens hus.

De senaste åren hade varit svåra för familjen. Konstanzes hälsa vacklade, och ekonomin var extremt dålig. Mozart hade dragit ned på antalet konserter, hade bara fått några få beställningar och tvingats att låna pengar av sina bröder i logen. I historiska dokument antyds att han dessutom förlorade enorma summor på spel.

Situationen verkade dock gå mot det bättre. På några veckor under hösten år 1791 skrev han succéoperan Titus, och i september hade Trollflöjten premiär. Den blev genast en klassiker.

Men Mozarts tid var på väg att rinna ut. I november dirigerade han urupp­förandet av en kantat till frimurarorden. Det blev hans sista framträdande. Under en resa till Prag i augusti hade han blivit sjuk, och tillståndet försämrades nu hastigt. Natten till den 5 december dog den 35-årige stjärnan. Han lämnade efter sig en skuld som skulle motsvara nära 1,2 miljoner kronor i dag.

I dag håller varuhuset Steffl till på den adress där Mozarts sista hem låg.

Nästa stopp Michaelerkyrkan 500 meter

7. Elev skrev ofullbordat rekviem

Mozart filade på sitt rekviem in i det sista men hann inte färdigt.

Michaelerkyrkan

Adress: Michaelerplatz
www.michaelerkirche.at

Michaelerkyrkan Under sina sista veckor i livet arbetade Mozart för fullt. I juli 1791 kontaktades han av en mellanhand som beställde ett rekviem – sorgemusik för en avliden – för en anonym kunds räkning. En generös bonus utlovades när kompositören var färdig, och den skuldtyngde och allt svagare Mozart gjorde vad han kunde för att slutföra arbetet. Men han led av svåra smärtor, och hans kropp svullnade så småningom upp så mycket att han inte längre kunde föra pennan.

Enligt hustrun Konstanze hade Mozart en föraning om att verket skulle bli hans eget rekviem. Ställd inför en framtid som fattig änka lät hon honom arbeta på beställnings­verket ända fram till den 4 december – kvällen innan han dog.

Kunden visade sig vara greve Franz von Walsegg som ville få det att verka som om han själv komponerat verket till sin avlidna hustru. Men ett ofullbordat verk var inte mycket värt. Utan att tala om för greven att Mozart var död lät Konstanze därför sin makes elev Süssmayr färdigställa arbetet. Konstanze hävdade senare att Mozart hade gett Süssmayr noggranna instruktioner, men kanske var det en önskan om att rekviemet skulle gå till historien som ett verk av Mozart som fick henne att tänja lite på sanningen.

Den 10 december 1791, fem dagar efter Mozarts död, uruppfördes verket vid en minneshögtid i Michaelerkyrkan.

Nästa stopp Mozarts minnesmärke 1000 meter

8. Dödades han av rivalen?

Mozarts minnesmärke

Adress: Burggarten, Burgring 1

År 1896 skapade Viktor Tilgner det minnesmärke över Mozart som står i Burggarten. Efter kompositörens död sörjde såväl folket i Wien som musikälskare över hela Europa. Familjens läkare slog fast att dödsorsaken var ett allvarligt fall av infektionssjukdomen tuberkulos, men själv ansåg Mozart att han hade förgiftats. Mördaren skulle vara hans rival, kompositören Salieri. Moderna undersökningar pekar på en streptokockinfektion.

På sin dödsbädd lär Salieri ha hävdat att han förgiftat Mozart.

Nästa stopp Haus der Musik 900 meter

9. Mozarts genialitet oöverträffad

Mozart komponerade över 600 musik­stycken.

Haus der Musik

Adress: Seilerstätte 30
www.hausdermusik.com

Trots att Wolfgang Amadeus Mozart dog redan när han var 35 år hann han skriva omkring 50 symfonier, 23 pianokonserter, drygt 20 operor och hundratals andra kompositioner. Musikgeniet komponerade sina stycken snabbare än han kunde skriva ned noterna på papperet, och hans samlade verk fyller 170 cd-skivor. Som jämförelse kan nämnas att en annan av Wiens stora klassiska kompositörer, tysken Ludwig van Beethoven, skrev bara nio symfonier, fem pianokonserter, en opera och en del kammarmusik för mindre ensembler.

Det mest anmärkningsvärda är dock inte kvantiteten utan kvaliteten på Mozarts musik. Redan under sin livstid var han en mycket ansedd kompositör, och hans populära verk uppfördes ständigt på Europas finaste konserthus. Den 14 år yngre Beethoven inspirerades mycket av Mozart, och Haydn, en av Mozarts stora förebilder, sade efter Mozarts död att världen inte skulle få se ett musikaliskt geni av samma kaliber på hundra år.

Mozart behärskade i stort sett alla musikgenrer till perfektion, från sakral musik till ren underhållning, från pianosonater till enorma verk för orkester. Samtidigt var han nyskapande inom flera genrer och trendsättande i flera generationer efter sin död.

Det kanske mest unika är att hans musik fortfarande uppförs flitigt uppförd spelas in än i dag. I Wien lever hans arv kvar, och intresserade kan få inblick i hans verk på stadens utmärkta musikmuseum, Haus der Musik, som har ett rum tillägnat Mozart.

Museet öppnade år 2000.

Extraturer!

Det vackra slottet var sommarresidens för den österrikiska kejsarfamiljen, och är i dag en populär turistattraktion.

Schloss Schönbrunn

Adress: Schönbrunner Schlossstrasse 47-49
U-Bahn-linje U4 till Station Schönbrunn – gå cirka 400 m.
www.schoenbrunn.at

När Mozart var sex år gammal besökte han Wien för första gången. Underbarnet var då ute på en större Europaturné med sin far och syster, och i Wien bjöds de in att spela för kejsarinnan Maria Theresia på slottet Schönbrunn. Kejsarinnan blev mycket fascinerad av den unge pianisten, som imponerade bland annat genom att spela med pianot täckt under en duk.

År 1786, när Mozart hade flyttat till Wien, mötte han sin konkurrent Salieri i slottets orangeri. Kejsar Josef II hade låtit de båda kompositörerna utmana varandra i en musika­lisk tävling, och Salieri, kejsa­rens egen kapellmästare, vann.

En dödgrävare byggde det anspråkslösa monumentet av kasserade gravstenar.

Sankt Marx-kyrkogården

Adress: Leberstrasse 6-8.
Spårvagn nummer 71 till hållplatsen Sankt Marx – gå cirka 600 meter.

Efter en ceremoni i Stefansdomen begravdes Mozart i en anonym grav på en kyrkogård i stadens utkant den 7 december 1791. Kanske delade han grav med andra avlidna. Exakt var han ligger vet man inte. År 1859 fick kyrkogården ett litet Mozartmonument som sedan dess har flyttats. I dag markerar en ängel och en avbruten pelare ungefär den plats där den store kompositören lades till sin sista vila.

Kanske är du intresserad av...