Bridgeman
Drottning Victorias 60-årsjubileum

Det viktorianska London

På 1800-talet var London världens cent­rum. Härifrån styrde den brittiska drottning Victoria sitt enorma imperium. Nästan alla de turistattraktioner som miljonstaden är känd för i dag är från hennes regeringstid.

Med sina omkring sex miljoner invånare hade London i slutet av 1800-talet vuxit till en enorm storstad. Imperiets regent, drottning Victoria, spenderade miljontals pund på byggnadsprojekt för att demonstrera Englands makt och storhet.

Bland britterna var den allmänna inställningen att deras metropol var minst lika fantastisk som forna tiders Rom. Ett populärt ordspråk var att ”när en man är trött på London är han trött på livet”.

Fotografi av drottning Victoria

Arton år gammal kröntes Victoria till drottning. Hon satt på tronen i 63 år.

© Mary Evans

Men britterna var medvetna om att en annan verklighet lurade bakom den vackra fasaden. ”Inte någon annanstans finner man överflöd och armod, lyx och lidande tätare inpå varandra än i London”, skrev en av invånarna om staden på 1800-talet.

Rik och fattig

Londons befolkning hade mer en sexdubblats sedan början av 1800-talet. De fattiga fick trängas under usla förhållanden, och sjukdom och kriminalitet härjade i de överbefolkade slumkvarteren där Jack the Ripper och andra ljusskygga individer spred skräck om nätterna.

Stadens rikaste vande sig också vid det nya. Lyxkvarter med stora, vitmålade bostäder byggdes i stadens västra delar, långt från slummens smuts och stoj. Där kunde överklassen spatsera i Kensington Gardens på dagarna och kanske gå på konsert i Royal Albert Hall på kvällen.

Drottning Victorias död 1901 blev början till slutet för det brittiska imperiets storhetstid. Sakta men säkert förlorade britterna sina kolonier. De överdådiga byggnaderna från den viktorianska eran står emellertid kvar som tysta vittnesbörd om åren då miljonstaden var världens centrum.

10 sevärdheter i London:

1. TOWER BRIDGE

Adress: Tower Bridge Road, London SE1 2UP

Tower Bridge den 28 september 1892

Över 400 man arbetade i åtta år med att bygga Tower Bridge som stod färdig år 1894.

© Chriso

Landmärket band ihop staden

I slutet av 1800-talet var broarna över Themsen en irriterande flaskhals för Londons snabbt växande befolkning. Något måste göras och stadens styrande tillsatte en kommitté som skulle välja utformning av en spektakulär, ny bro.

Efter åtta års heta diskussioner valde stadsarkitekten sitt eget förslag: En kombinerad häng- och klaffbro där en gångbro mellan två mäktiga torn gav fotgängarna en säker passage – även under broöppning.

Den nya bron invigdes år 1894 och hade formgivits efter en skotsk medeltidsborg, men bakom fasaden var den ett tekniskt underverk. Varje broklaff väger 1 200 ton, och kan med ett sinnrikt system av två kraftiga ångmaskiner och sex jättelika kolvar öppnas på en minut.

Alla i staden var inte lika förtjusta i den märkvärdiga bron men fartygs­trafiken gled flitigt igenom. Under de första åren öppnades Tower Bridge över 6 000 gånger om året. I dag är det broöppning cirka 1 000 gånger per år.

2. WHITECHAPEL

Adress: Brushfield Street, London E1 6EW

Jack the Rippers hemmaplan

Den 16 juli 1901 publicerade tidningen Daily Mail en artikel om Dorset Street i stadsdelen Whitechapel. Gatan kallades ”den värsta i London”, en hemvist för ”allt ont” och invånarna framställdes som tjuvar, rånare och mördare.

Artikeln väckte stor uppmärksamhet men sammanfattade inte desto mindre Londonbornas åsikter om stadsdelen Whitechapel. Under den viktorianska tiden hade det en gång så idylliska området utvecklats till en egen värld präglad av fattigdom, överbefolkning, smuts och kriminalitet.

Polis hittar lik i Whitechapel

År 1888 spred Jack Uppskäraren skräck i Whitechapel när han mördade minst fem prostituerade.

© Getty Images

Stadsdelens svärtade rykte nådde sitt lågvattenmärke i slutet av 1880­-talet då seriemördaren Jack the Ripper härjade i området. På Whitechapels mörka gator och bakgårdar hittade han sina offer bland prostituerade.

Med kirurgisk precision lemlästade och styckade han minst fem kvinnor innan han försvann i natten. Jack Uppskärarens identitet har aldrig avslöjats.

Whitechapel har restaurerats flera gånger sedan drottning Victorias tid och många av de gamla gatorna är nu försvunna. Stadsdelen håller i dag på att utvecklas till ett hippt, multinationellt område med bland annat många konstnärer.

Whitechapel: Förr och nu

Folkvimmel i Whitechapel
© Bridgeman

Slutet av 1800-talet

Under den viktorianska tiden var stadsdelen Whitechapel hemvist för fattiga, sjuka och kriminella.

Dorset Street i London

I dag

Inte mycket finns kvar av den gamla Dorset Street. Delar av gatan har blivit bland annat parkeringshus.

3. SIMPSON'S TAVERN

Adress: Ball Court, 38½ Cornhill, London EC3V 9DR

Ät som i gamla tider

I en smal gränd i hjärtat av London finner man Simpson’s Tavern. Serveringen öppnade år 1757, men dagens entré och inredning är från mitten av 1800-talet då krogen var en av stadens otaliga ”chophouses”, billiga matställen.

På Simpson’s Tavern kan man än i dag äta en måltid som under den viktorian­ska eran då gästerna satt på långa träbänkar i små bås. På den tiden var engelsmännen förtjusta i det rustika lantliga köket, och på menyn kan man välja mellan bland annat ”Cottage Pie” och ”Roast Beef with Yorkshire Pudding”.

Puben Simpson's Tavern i London

Simpson’s Tavern ligger mellan moderna byggnader mitt i Londons finansdistrikt.

© Shutterstock

4. TRAFALGAR SQUARE

Adress: Trafalgar Square, London WC2N 5DN

Torg hyllar ärorik seger

Mitt på Trafalgar Square tronar amiral Nelson som en symbol för det mäk­tiga viktorianska Storbritannien. På en 51 meter hög kolonn skådar han ut över platsen i sin kända pose. Namnet kommer av hans ärofyllda seger över fransmännen utanför Kap Trafalgar år 1805. Under hans fasta blick skyndar turister och lokalbefolkning förbi, eller sätter sig ned för en liten paus.

Trafalgar Square i London i slutet av 1800-talet

I slutet av 1800-talet var torget öppet för trafik.

© Polfoto/Corbis

Torget skulle egentligen ha döpts efter kung William IV (1765–1837) men när det stod klart år 1845 fick han ge vika för Englands störste sjöhjälte.

William IV fick i stället det nordvästra hörnet av torget, men eftersom han inte lämnade efter sig tillräckligt med pengar för att finansiera en staty stod området tomt i många år.

Först år 2001 beslutade man att William IV:s hörna skulle smyckas med omväxlande moderna konstverk. Vid torget ligger även The National Gallery. Det är fri entré in till museets omfattande konstsamling.

Trafalgar Square i London i dag

Trafalgar Square utnyttjas i dag bl.a. för demonstrationer och firanden av Englands idrotts­triumfer.

© Shutterstock

5. WESTMINSTER PALACE

Adress: Trafalgar Square, London WC2N 5DN

Westminster Palace och Big Ben

Klockan i Houses of Parliament, Big Ben i folkmun, slog sitt första slag den 31 maj 1859.

© Istock

Skattereform lade parlamentet i ruiner

Den imponerande parlamentsbyggnaden vid Themsens strand är resultatet av en skattereform från 1834. Efter reformen skulle delar av arkiven förstöras i en ugn – som överhettades och antände den gamla parlamentsbyggnaden.

En arkitekttävling ledde till en konflikt mellan anhängare av romansk stil och de som föredrog gotisk. Den gotiska falangen vann och uppförandet av det nya Palace of Westminster kunde påbörjas.

Byggnaden hyser överhuset, underhuset, omkring tusen kontor, hundra trappor och 4,8 kilometer gångar. Allmänheten har endast begränsad tillgång till Westminster. På vardagar under augusti och september har utländska besökare möjlighet att komma in i parlamentsbyggnaden.

6. BELGRAVE SQUARE

Adress: Belgrave Square, London SW1X

Världens dyraste adress låg i London

Husen i Belgravia byggdes i början av 1800-talet. De vackra byggnaderna skulle hysa Londons överklass som ville komma längre bort från miljon­stadens enorma underklass.

Det lyxiga området var, då som nu, ett av världens dyraste bostads­områden.

Områdets gamla byggnader har renoverats. I dag finns här moderna bostäder och butiker.

Belgrave Square i London
© Mary Evans

©️ Mary Evans

Hus i Belgravia
© Jonas Bechgaard

©️ Jonas Bechgaard

8. ROYAL ALBERT HALL

Adress: Kensington Gore, London SW7 2AP

Konsertlokal hyllade den döde prinsen

I västra Londons vackra museikvarter ligger Royal Albert Hall. Den imponerande konsertsalen stod färdig år 1871 och döptes efter drottning Victorias make prins Albert som gått bort tio år tidigare. Fram till sin död år 1901 sörjde Victoria sin Albert och gav ett otal monument och byggnader namn efter honom.

Royal Albert Hall i London

Med sin säregna arkitektur har Royal Albert Hall blivit en legendarisk byggnad.

© Istock

Royal Albert Hall ger 350 föreställ­ningar om året, bland annat BBC:s traditionella promenadkonserter,”the Proms”. Det finns plats för över 7 000 sittande gäster.

Byggnadens karaktäris­tiska sandstens- och tegelfasad pryds av en fris som visar ”konstens och vetenskapens triumf”.

Sedan salen öppnades har 50 000 evenemang hållits där. Enligt ett vanligt talesätt är en artist värdig folkets respekt först när hen uppträtt på Royal Albert Hall.

Drottning Victoria och prins Albert

Victoria älskade sin Albert högt och blev förkrossad när han dog. Hon klädde sig i svart resten av livet.

© Roger Fenton

8. KENSINGTON GARDENS

Adress: London W2 2UH

Victorias trädgård offentlig park

Kensington Gardens är en av Londons ­gröna lungor. Den 1,1 kvadratkilometer stora parken ligger i omedelbar anslutning till Hyde Park och många – i synnerhet turister – har därför svårt att skilja på de båda grönområdena.

Kensington Gardens anlades åren 1728–38 som privat trädgård för kung Georg II och drottning Karolina av Ansbach som bodde i Kensington ­Palace.

Till långt in på 1800-talet var parken inhägnad och inte tillgänglig för några andra än de kungliga och deras gäster. Så småningom öppnades den för vanliga medborgare, dock endast ”de respektabelt klädda”.

I parken står Albert Memorial som drottning Victoria lät uppföra till minne av sin älskade make Albert. Vackert eller inte – minnesmärket är värt ett besök.

Rikemansbarnen kunde leka vid sjön på säkert avstånd från pöbeln i Hyde Park.

English Heritage

Trädgårdens fem meter höga staty av prins Albert är belagd med bladguld.

Sebastian Relster

9. PADDINGTON STATION

Adress: Praed Street, Paddington, W2 1HQ

Ett vidunder i metall

”Jag vill bygga en station efter mitt eget sinne.” Så skrev den viktorianska tidens störste ingenjör, Isambard Kingdom Brunel, i ett brev till en av sina vänner och tillade nonchalant att han inte ­hade tid med små petiga detaljer. Han ville hellre konstruera ”ett vidunder i metall”.

Paddington Station i London

Den nuvarande stationen stod klar år 1854, men redan år 1838 låg slutstationen för tåg från bland annat Wales här.

© Bridgeman

Vid invigningen av Paddington Station år 1854 introducerade Brunel de taktäckta perronger som stationen är berömd för än i dag. Varje år passerar över 30 miljoner resenärer under det imponerande 210 meter långa glastaket som vilar på tre 31 meter långa metallvingar.

Paddington är även slutstation för världens första tunnelbana, Metropolitan Railway. Den stod klar år 1863 och var en stor arkitektonisk bedrift med sina spår i tre våningar. Redan från första dagen hade tunnelbanan över 25 000 passagerare varje dag.

10. VIKTORIANSKT HEM

Adress: Geffrye Almshouses, 136 Kingsland Rd, London E2 8EA

Viktorianskt hem från museum

I viktorianska hem stod ofta samlingar av allt från konst och snäckor till porslin och askkoppar.

© Bridgeman

Besök ett viktorianskt vardagsrum

Museum of the Home i norra London kan besökare gå in i ett typiskt viktorianskt hem.

Viktorianerna var modeslavar och samlare och 1800-talets hem påminde på många sätt om små, överfulla museer.

Allt som var nytt och spännande köptes och visades upp i de mörka salongerna, där små knähundar av raser som varierade med modet höll de rika viktorianska kvinnorna sällskap.

STADSKARTA

Här hittar du de tio sevärdheterna:

  1. Tower Bridge
  2. Whitechapel
  3. Simpson's Tavern
Shutterstock
  1. Trafalgar Square
  2. Westminster Palace
  3. Belgrave Square
Shutterstock
  1. Royal Albert Hall
  2. Kensington Gardens
  3. Paddington Station
  4. Museum of the Home
Shutterstock