Institute for Housing and Urban Development Studies
medellín slumkvarter 1970-tal

Besök knarkkungen Pablo Escobars stad

Under tjugo år tid befann sig storstaden Medellín i Colombia i narkotikakartellernas järngrepp. Mord och våld hörde till vardagen när Pablo Escobar styrde kokainhandeln.

Världens farligaste stad, så beskrev den amerikanska bildtidningen Time år 1988 staden Medellín i den sydamerikanska staten Colombia. Titeln var passande, för det rådde verkligen laglöshet.

Mord hörde till vardagen och problemet bara växte. Under det första halvåret 1989 mördades 2 338 personer i staden, en nio gånger högre siffra än i New York.

Orsaken till den dystra statistiken var uppenbar. Från början av 1970-talet och i cirka tjugo år styrde narkotikahandlaren och storsmugglaren Pablo Escobar staden, med tusentals mord som följd.

Livet i Medellín hade inte alltid präglats av våld och död. Staden, som grundades 1675 av Spaniens drottning Maria Anna (1634–96), växte under 1800-talet till en viktig handelsstad, rik på Colombias mest lukrativa varor: guld och kaffe.

På 1900-talet fick industrialiseringen Medellín att växa till en storstad med omkring 350 000 invånare.

medellín park bolívar

Medellíns gröna centrum är populärt bland såväl turister som boende.

© SajoR/Wikimedia Commons

Escobar mutade stadens fattiga

På 1970-talet ersattes guld och kaffe av kokain som stadens största inkomstkälla.

Intresset för kokain var enormt i USA:s storstäder och colombianen Pablo Escobar, en biltjuv och cigarettsmugglare från Medellín, levererade varan.

Colombias varma klimat var idealiskt för att odla kokabusken, som används vid framställning av kokain.

Från sin bas i Medellín arrangerade Escobar transporten av kokain till USA och resten av världen. Smugglingen skedde dels med reguljärflyg, dels i små privata flygplan.

Handeln var lönsam. Under storhetstiden på 1980-talet tjänade Escobars narkotikakartell upp till sjuttio miljoner dollar om dagen.

Narkotikabossen lade pliktskyldigt en del av sin förmögenhet på att bygga lägenheter, sjukhus och fotbollsplaner åt stadens fattiga.

Att det mesta av pengarna gick till lyx som dyra hus, en privat djurpark, bilar och motorcyklar, bortsåg många från. Det gällde även de mord på fiender och rivaler som följde i Escobars kölvatten.

Fängelset var ett lyxhotell

Olyckligtvis för Escobar var USA:s regering mindre förlåtande. Narkotikan vållade sociala katastrofer i landets städer, så 1991 pressade amerikanerna Colombia att ingripa mot handeln.

Lämna ut Escobar vågade myndigheterna inte, för gangstern hade redan mördat eller försökt mörda flera högt uppsatta politiker. I stället spärrade de in honom i ett fängelse utanför Medellín.

La Catedral, som Escobar själv hade låtit bygga, påminde mer om ett hotell än om ett fängelse. Han anställde själv sina vakter och fick besök av vänner, prostituerade och fotbollsstjärnor.

När regeringen insåg att han fortsatte styra knarkhandeln bestämde man sig för att flytta honom till ett riktigt fängelse. Escobar anade oråd, så när polisen dök upp den 22 juli 1992 flydde han.

Resten av livet befann sig Escobar på flykt. Våldet ökade, medan han utlovade belöningar för mord på stadens poliser.

Skräckväldet höll i sig till den 2 december 1993, då polisen efter en intensiv jakt sköt narkotikabossen på ett hustak.

Mördandet minskade genast i Medellín, som därefter genomgick en genomgripande förnyelse, inte minst av slumkvarteren.

Förändringen är så stor att staden nu har bytt titeln ”världens farligaste” mot ”världens mest innovativa”, en hedersbetygelse som Medellín tilldelades av organisationen Urban Land Institute år 2013.

5 saker du inte får missa

casa de la memoria medellín
© t_y_l

Museum dokumenterar narkotikakrigets pris

Samlingarna på det tre våningar höga Museo Casa de la Memoria, ”Minnenas hus”, visar narkotikakrigets mörkaste sidor med föremål, dokument och interaktiva skärmar.

Besökare kan se filmer med offer och vittnen som berättar om övergreppen och lyssna på hiphop- och rapmusikers texter om Medellíns mörka historia.

Förutom att museet berättar om det förflutna är det även ett minnesmärke över dem som miste livet under denna turbulenta tid.

la catedral vakttorn
© Stefanomione

Besök Escobars lyxfängelse

I tretton månader var Escobar fånge i La Catedral, ett lyxfängelse som han själv låtit bygga utanför Medellín.

Fängelset är nu en ruin, men det finns många spår av narkotikabossen i landskapet. Gäster kan bland annat se hans fotbollsplan, helikopterlandningsplats och ett vakttorn.

La Catedral ägs i dag av en munkorden, som har låtit uppföra en kyrka på området.

© Shutterstock

Härjat kvarter fick nytt liv

På Pablo Escobars tid kännetecknades kvarteret Comuna 13 av våld och oroligheter. Numera förbinder rulltrappor Comuna 13, som ligger på en brant slänt, med resten av staden.

Färgglada hus och väggmålningar som berättar om områdets historia pryder kvarteret, som tidigare var Medellíns farligaste.

© Colombian National Police

Gravplatsen är en turistmagnet

Tusentals sörjande och nyfikna strömmade till när Pablo Escobar begravdes på kyrkogården Montesacro i Itagui, söder om Medellín.

Familjegraven, där även Escobars föräldrar vilar, är fortfarande ett populärt turistmål.

©

Här dog Escobar

Den 2 december 1993 lyckades polisen slutligen lokalisera Pablo Escobar i en lägenhet i kvarteret Los Olivos i centrala Medellín.

Gangstern flydde upp på taket, där han sköts till döds av polisen.

Byggnaden ligger på en lugn gata. På adressen, Carrera 79B, hus nummer 45D-94, är det i dag en språkskola.