needpix/pixabay
napoleon krig

Här planerade Napoleon sin flykt

År 1814 förlorade Napoleon kriget om Europa, och segerherrarna förvisade honom till exil på ön Elba. Han fick 600 man med sig. Men medelhavsön Elba var inte god nog, i sin villa på ön smidde Napoleon en plan för att återerövra makten i Frankrike.

De franska fönstren var uppslagna på vid gavel och ljudet av vågor som slog mot klipporna­ trängde in i rummet. Här, i Villa dei Mulini, vandrade Napoleon mumlande fram och tillbaka över golvet i sitt stora arbetsrum.

Kalendern visade den 16 februari 1815. Året innan hade Napoleon förlorat mot en enad front bestående av Österrike, Ryssland, Storbritannien och Preussen.

Tillsammans hade fienderna intagit själva Paris, tvingat bort Napoleon från kejsartronen och skickat honom i exil till den lilla ön Elba två mil utanför Italiens västra kust.

Men Napoleon nöjde sig inte med att regera över Elba som bara hade ett par tusen invånare. Han ville återta rollen som kejsare i Frankrike och drömmen var inte ouppnåelig.

Den nye franske kungen, Ludvig XVIII, var impopulär och fransmännen var fortfarande mycket förtjusta i Napo­leon, i synnerhet sedan de hade upptäckt hur stora krigsskadestånd segerherrarna hade ålagt landet.

Napoleons plan var klar. Han skulle osedd försöka ta sig från Elba och segla till Frankrike med sitt livgarde på 600 man. Här skulle de franska veteranerna flockas kring hans fana, och folket resa sig mot kung Ludvig.

Napoleon satte sig vid skrivbordet och plockade fram sitt brevpapper. Han skrev till general Douot och beordrade honom att iordningställa briggen: ”Få den målad som en engelsk brigg och utrusta den med mat för 30 dagar.”

Den engelska flottan patrullerade farvattnen omkring Elba för att den avsatte kejsaren inte skulle kunna smita. Men Napoleon hade sett att patrulleringen hade blivit oregelbunden under vintern.

Tio dagar senare var de sista detaljerna på plats: 299 dagar efter att Napo­leon för första gången hade kommit till den vackra ön Elba satte en liten flotta med den nymålade briggen i spetsen kurs mot Frankrike.

Tre veckor senare red Napoleon i triumf in i Paris utan att ett enda skott hade avlossats. Med löften om reformer och hämnd hyllades han åter som kejsare.

Huset där Napoleon planerade sin återerövring av makten ligger ända ute vid Medel­havet, i utkanten av Elbas huvudstad Portoferraio. Innan villan byggdes i mitten av 1700-talet låg två väderkvarnar på den blåsiga platsen.

Kvarnarna revs och en del av materialet återanvändes i den nya byggnaden, som därför­ fick namnet ”Villa dei Mulini”, Kvarnvillan. Det stora byggnadskomplexet föll genast Napoleon i smaken när han anlände till Elba i maj 1814.

Egendomen hade en mäktig utsikt och en vackert anlagd trädgård med statyer och fontäner. Invändigt måste dock villan totalrenoveras och Napoleons ankomst gav arbete åt öns hantverkare och konstnärer.

På nedervåningen fick den avsatte kejsaren plats med kontor, möteslokaler och ett rum där gäster kunde vänta på sin audiens. Övervåningen blev Napoleons och hans familjs privata gemak.

Han lät inrätta en separat våning till sin syster, och hans eget sovrum inreddes med en praktfull ljusblå himmelssäng, speglar och paneler med snidade detaljer.

Intill villan låg en balsal som också inreddes så att Napoleon och hans gäster kunde njuta av musik, skådespel och dans. Slutligen köpte Napoleon ett sommarresidens.

Även detta renoverades för att bli värdig en kejsare.Napoleon tog därefter tag i öns finanser och försörjning. Han lade ner stora summor på att förbättra vägarna och han effektiviserade gruvdriften.

Dessutom moderniserade han öns sjukhus, införde potatisen och planterade lundar med olivträd. Trots att Napoleon bara bodde på Elba i tio månader hann han bli en folkhjälte.

I många år hyllades den franske kejsaren med årliga fester. Såväl­ Villa dei Mulini som hans sommarhus fick stå orörda tills de officiellt öppnades igen som museer i början av 1900-talet.

Sedan dess har tusentals turister tagit vägen förbi för att lära sig mer om den tid då Napoleon Bonaparte var kejsaren av Elba.