Diskussionen var livlig kring middagsbordet på Uraniborg. Gästforskare vid Tycho Brahes observatorium på Ven diskuterade ivrigt sina senaste upptäckter och planerade nattens arbete. Bara Brahe själv satt tyst, försjunken i djupa tankar vid honnörsbordet. Vid hans fötter satt dvärgen och hovnarren Jeppe och matades med munsbitar från bordet.
"Jeppe", suckade Brahe till sist, "vad ska jag göra med de motsträviga bönderna här på ön?"
"Kalla samman dem och låt dem dricka så mycket öl de orkar", svarade narren som ansågs vara synsk. "Vad sade du? Ska jag belöna dem i stället för att straffa dem?", frågade Brahe upprört.
"Det måste du göra", vidhöll narren. Och astronomen Christian Longomontanus som skrev ned ordväxlingen höll med narren.
Tycho Brahe var en hård länsherre men ibland gick det för långt. Astronomen krävde att bönderna skulle arbeta helhjärtat så att forskningen kunde nå stjärnorna, och han tolererade inte att bönderna stretade emot för att sköta jordbruket.
Konflikterna med öns bönder nådde sin kulmen år 1590 när Tycho Brahe lät kasta bonden Rasmus Pedersen i fängelse – och inte släppte ut honom förrän Pedersen skrev under på att han gav upp. Fram till dess höll Brahe bondens bror som gisslan och han beslagtog också fyra av Pedersens hästar. Två av dem fick till och med arbeta ihjäl sig. Lagen var dock på Rasmus Pedersens sida – och så var även kungen som bad Brahe att lösa konflikten "som en god kristen". Men Brahe tog inte fasta på rådet.

Här ändrade Tycho Brahe stjärnkartan
Tack vare Tycho Brahe blev en liten ö i Öresund centrum för Europas astronomer. Men Brahe var också en brutal herreman som obönhörligt straffade öns bönder om de inte satte vetenskapen i främsta rummet. I dag är den danske astronomen det stora dragplåstret på ön.