Solen steker över den dammiga arbetsplatsen där 1800 arbetare sliter i middagshettan. I ett tält som skänker åtminstone lite skugga står Frankrikes kung Frans I och blickar ut över den hektiska aktiviteten.
Det är sommar år 1519, och i tältet tillsammans med Frans I står hans tre byggmästare. De är nervösa. Kungen är irriterad och stämningen spänd. Uppförandet av kungens nya jaktslott Chambord går inte enligt planerna, och därför har Frans I dykt upp med sitt följe om flera tusen man för att övervaka bygget.
Problemet är att ritningarna till det nya slottet är omöjliga att tyda. De har ritats av Frans I:s chefsarkitekt Leonardo da Vinci, som dött ett par månader tidigare. Nu är det byggmästarnas uppgift att tyda geniets halvfärdiga skisser. Ingen av hantverkarna kan läsa, och det gör inte saken lättare. Kungen vankar rastlöst av och an i det stora tältet samtidigt som han domderar och beklagar sig.
Det är ingen tillfällighet att Frans I har valt att uppföra sitt nya jaktslott just här i Loiredalen. Området är känt för sitt vackra, bördiga landskap, de idylliska vingårdarna och det milda klimatet. Ända sedan Tours blev Frankrikes huvudstad har landets elit strömmat till området. Och mängder med lärda, musiker och konstnärer har likt en svans följt efter de rika och mäktiga. År 1519 sjuder den tidigare så idylliska dalen av liv och larm från alla byggen. Och rykten om det ljuva livet med fester, lyx och överflöd sprids som en löpeld bland Europas elit.
Frankrikes kung plundrar Italien
Drivkraften bakom Loiredalens uppsving var utan tvekan Frans I – Frankrikes störste byggkung. Efter att ha kommit till makten år 1515 hade han ägnat fyra år åt krig mot italienska stadsstater.
Utbytet från krigen var blygsamt men gav kungen smak för det ljus och det överflöd som präglade renässansens Italien. Med sig hem hade han tidens skickligaste konstnärer, hantverkare och arkitekter, som satte fart på en riktig fransk byggboom.
När Frans lät påbörja uppförandet av Château de Chambord stod den 24-årige kungen på toppen av sin karriär. Han regerade en av tidens starkaste nationer, han var lärd, hyllad och mäktig och hade ett oerhört behov av att visa världen den rikedom och lyx kungen av Frankrike besatt.
För sitt projekt lät han röja ett 52,5 kvadratkilometer stort område i landets rikaste och vackraste region, Loiredalen. Samtidigt anlitade han tidens absoluta stjärnarkitekt, Leonardo da Vinci, som hämtades till kungens hov ända från Italien för att rita ett slott av dittills aldrig skådat slag.
Slottets torn skulle leda tankarna till det vackra Konstantinopel, och med slottets 440 rum och 365 eldstäder – en för varje dag på året – skulle ingen kunna ifrågasätta vem som var renässansens mäktigaste man.
Skattmästarens byggsuccé
Chambord sköt upp mitt ibland hundratals andra byggarbetsplatser. Ingen ville bo utanför Loiredalen, som blev en plats för tidens jet set där såväl kungafamiljen som de adliga och välbärgade ur borgarklassen bara måste äga ett slott.
En av dessa nyrika söner ur överklassen var Thomas Bohier. Han hade tjänat sin förmögenhet som kammarherre och ansvarig för skatteindrivning för Karl VIII. Bohier hade dessutom adlats av kungen, och då han påbörjade uppförandet av slottet Chenonceau, satte skattmästaren ord på den dröm som många medborgare hade: ”Om jag lyckas bygga Chenonceau kommer jag att bli ihågkommen”.
Sex år senare, år 1521, stod slottet klart, men Thomas Bohier fick dessvärre inte någon större glädje av sitt slott. Skattmästaren dog under ett fälttåg i Italien år 1524.
Alla ville vara som fransmännen
Inom loppet av 50 år sköt omkring 300 slott upp längs vattendragen i Loiredalen. Diplomater och adelsmän från hela Europa strömmade till för att umgås med gräddan – eller åtminstone för att kunna säga att de hade vistats i området.
Den engelske krönikeskrivaren Edward Hall beskriver hur en grupp unga engelska adelsmän efter ett besök vid det franska hovet blev ”franska i sitt sätt att äta och dricka. De bar kläder av franskt snitt. Till och med deras laster och skrävel var franska – och de skrattade åt allt engelskt”. Samtidigt blev det i det närmaste obligatoriskt att kunna tala franska vid det engelska hovet – engelsktalande ansågs vara primitiva barbarer.
Även representanter för en annan av renässansens supermakter, det tyskromerska riket, var mäkta imponerade.
I sina memoarer beskrev den habsburgske diplomaten Hubert Thomas en middag i Loiredalen: ”Jag har sett biskopar, kardinaler och påvar äta och har aldrig upplevt ett bord så bildat som hos kungen av Frankrike”.
Statsbankrutt avslutar storhetstiden
Frans I hann aldrig se Chambord stå klart. Kungen dog av hjärtslag år 1547, och det skulle gå ytterligare 12 år innan jaktslottet reste sig över Loireflodens strand. Då hade nedåttrenden för området redan börjat. Frankrike stod på ruinens brant på grund av svindlande utgifter för krigföringen och hovet. Samtidigt härjade inbördeskriget mellan katoliker och protestanter.
Under de följande 40 åren dog omkring tre miljoner fransmän av krig, sjukdom och svält. När makten samtidigt återfördes från Tours till Paris tillbringade kungligheter och landets maktelit allt mindre tid i Loiredalen. Det ljuva livet och slottsbyggandet ebbade långsamt ut. Efter den franska revolutionen år 1789 flydde adeln, och slotten fick förfalla. De stod tomma i hela hundra år tills de nyrika köpte upp – och räddade – de gamla egendomarna i slutet av 1800-talet. De flesta slott fungerar i dag som museer eller hotell och är öppna för allmänheten. Hela Loiredalen är en del av UNESCO:s världskulturarv. Varje år besöker miljontals turister de vackra slotten för att gå i kungliga fotspår och uppleva den lyx och rikedom som för en kort period var signifikativa för Loiredalen.