Förstöringen av te i Bostons hamn den 16 december 1773.

Boston Tea Party: Här började USA:s frihetskamp

Kolonisatörerna i Amerika tänkte inte tåla mer. Ett stormöte i kyrkan Old South Meeting House i Boston urartade: Deltagarna gick i protest till hamnen för att vräka britternas last av te i vattnet.

1 oktober 2006 av Pelle Stampe

Förstöringen av te i Bostons hamn den 16 december 1773.

 

Upphetsade var de, de 5 000 Bostonborna som på kvällen den 16 december 1773 begav sig till stadens största byggnad, kyrkan Old South Meeting House. När siste man hade trängt in sig i den överfulla kyrkan öppnade Samuel Adams mötet, ett möte som skulle visa sig bli startskottet till den amerikanska revolutionen. Oavhängighetsförklaringen och frigörelsen från kolonialmakten Storbritannien. Någonting måste göras.

Få en av de superpopulära actionkamerorna tilsammans med Världens HISTORIA

Kungen skulle inte få lägga på de amerikanska kolonisatörerna ännu en tull, om handelsmännen själva ville importera te och andra lyxvaror. Inte så länge kolonins invånare saknade representation i Parlamentet i London. Och speciellt inte eftersom det brittiska handelskompaniet, Ostindiska kompaniet, utan tull och avgifter kunde lägga till i koloniernas hamnar. Kompaniets fartyg fick militärt skydd från Storbritannien, så under samma dag hade inte mindre än tre skepp lastade med te nått Bostons hamn.

Mötesdeltagarna var upprörda. Flera av dem pratade om ett väpnat angrepp mot Ostindiska kompaniets fartyg, packhusen och deras anställda. Samuel Adams och andra ledande medlemmar i gruppen Sons of Liberty – en grupp som ville ha självständighet för de amerikanska kolonierna – manade folkmassan till lugn. En annan plan tog form: 60 män klädde samma kväll ut sig till mohawk-indianer, smög ombord på de tre fartygen och kastade lasten, det dyrbara teet, i vattnet. Ett hänglås förstördes och den ersatte kolonisatörerna dagen därpå. Men teet tänkte de inte betala ersättning för, trots att det var värt en förmögenhet – motsvarande cirka 3 miljoner dollar i dag. En öppen konflikt mellan Boston och Storbritannien var ett faktum.

Fem döda i Bostonmassakern

Old South Meeting House låg då som nu på Washington Street i Boston. Kyrkan stod färdig 1729. Förutom att vara en helgedom användes byggnaden som samlingssal för Bostons många politiska och religiösa möten.

Staden grundades på 1600-talet av engelska puritaner. De ville ha en sträng protestantisk kyrka som inte kontrollerades av kungen eller påven, och i de amerikanska kolonierna kunde det förverkligas. Boston blev dessutom snabbt en livlig hamn- och handelsstad. Både rikedomarna och känslan av att vara annorlunda ökade invånarnas längtan efter självständighet. På 1760-talet gick

Bostonborna därför i spetsen för de amerikanska koloniernas kamp för utökade rättigheter. Britterna svarade med att placera trupper i staden. År 1770 demonstrerade en folkmassa mot soldaterna, som öppnade eld. Fem kolonisatörer dödades. Samuel Adams kallade händelsen för ”Bostonmassakern” och använde den i självständighetskampen. Fyra av offren fick sin begravning i Old South Meeting House. Det blev den största folksamlingen i de amerikanska koloniernas historia. Tillsammans med te-aktionen, som kallas The Boston Tea Party, ledde händelserna till att amerikanerna några år senare, år 1776, förklarade sig oberoende.

Websites:
www.historyplace.com/tourism/usa.htm

Kanske är du intresserad av...