”Kom snabbt! Jag dricker stjärnorna!”
Så lär benediktinermunken Dom Pierre Pérignon ha ropat till sina munkbröder, när han 1693 smakat sin senaste brygd: champagne.
Sedan dess har munken från den franska regionen Champagne ofta framhållits som upphovsman till det bubblande vinet, men faktum är att mousserande vin var känt långt före Dom Pérignon.
Dåliga flaskor gick sönder
Det första mousserande vinet framställdes av allt att döma år 1531 av munkar som gjorde altarvin. I ett kloster i Sydfrankrike upptäckte munkarna att de kunde få vinet att bubbla om de hällde det i flaskor tidigare än de brukade.
Orsaken var att jäsningen därmed fortsatte i flaskorna och bildade bubblor. Processen alstrade dock ett högt tryck och fick ofta flaskor av dålig kvalitet att explodera i klostrets vinkällare – vilket fick munkarna att kalla drycken för ”djävulens vin”.
Vinets popularitet exploderar
Vid 1600-talets mitt upptäckte den engelske naturforskaren Christopher Merret att han kunde initiera ännu en fermentering genom att blanda socker i vin som redan tappats på flaskor.
Kombinerat med tåligare flaskor gjorde detta att han fick till stånd en mer kontrollerad vinproduktion, som pågår än i dag.
Mousserande vin blev populärt på 1800-talet, då produktionen steg från 300000 flaskor om året år 1800 till tjugo miljoner år 1850. År 2007 satte försäljningen av champagne rekord med hela 338,7 miljoner flaskor.