Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vem uppfann champagne?

Benediktinmunken Dom Pérignon tillskrivs äran att ha uppfunnit champagnen, men redan 150 år tidigare experimenterade franska munkar med den mousserande drycken.

Norteno / Shutterstock

”Kom snabbt! Jag ­dricker stjärnorna!”

Så lär benediktinermunken Dom Pierre Pérignon ha ropat till sina munkbröder, när han 1693 smakat sin senaste brygd: champagne.

Sedan dess har munken från den franska ­regionen Champagne ofta framhållits som ­upphovsman till det bubblande vinet, men faktum är att mous­se­ran­de vin var känt långt före Dom Pérignon.

Dåliga flaskor gick sönder

Det första mousserande vinet framställdes av allt att döma år 1531 av mun­kar som gjorde altarvin. I ett kloster i Sydfrankrike upptäckte munkarna att de kunde få vinet att bubbla om de hällde det i flaskor tidigare än de brukade.

Orsaken var att jäsningen därmed fort­sat­te i flaskorna och bildade bubblor. Processen alstrade dock ett högt tryck och fick ofta flaskor av dålig ­kvalitet att explodera i klostrets vinkällare – vilket fick munkarna att kalla drycken för ”djävulens vin”.

Vinets popularitet exploderar

Vid 1600-talets mitt upptäckte den engelske naturforskaren Christopher Mer­ret att han kunde initiera ännu en fermentering genom att blanda ­socker i vin som redan tappats på flas­kor.

Kombinerat med tåligare flaskor gjor­de detta att han fick till stånd en mer kon­trol­le­rad vinproduktion, som pågår än i dag.

Mousserande vin blev populärt på 1800-talet, då produktionen steg från 300000 flaskor om året år 1800 till tjugo miljoner år 1850. År 2007 satte försäljningen av champagne rekord med hela 338,7 miljoner flaskor.

Läs också:

Uppfinningar

Uppfinningen av ölflaskan

2 minuter
Upptäcktsresor

Medeltida munk på farligt fredsuppdrag

20 minuter
Kulturpersonligheter

Sov i kista och bar död fladdermus som hatt

1 minut

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj