Norteno / Shutterstock

Vem uppfann champagne?

Benediktinmunken Dom Pérignon tillskrivs äran att ha uppfunnit champagnen, men redan 150 år tidigare experimenterade franska munkar med den mousserande drycken.

”Kom snabbt! Jag ­dricker stjärnorna!”

Så lär benediktinermunken Dom Pierre Pérignon ha ropat till sina munkbröder, när han 1693 smakat sin senaste brygd: champagne.

Sedan dess har munken från den franska ­regionen Champagne ofta framhållits som ­upphovsman till det bubblande vinet, men faktum är att mous­se­ran­de vin var känt långt före Dom Pérignon.

Dåliga flaskor gick sönder

Det första mousserande vinet framställdes av allt att döma år 1531 av mun­kar som gjorde altarvin. I ett kloster i Sydfrankrike upptäckte munkarna att de kunde få vinet att bubbla om de hällde det i flaskor tidigare än de brukade.

Orsaken var att jäsningen därmed fort­sat­te i flaskorna och bildade bubblor. Processen alstrade dock ett högt tryck och fick ofta flaskor av dålig ­kvalitet att explodera i klostrets vinkällare – vilket fick munkarna att kalla drycken för ”djävulens vin”.

Vinets popularitet exploderar

Vid 1600-talets mitt upptäckte den engelske naturforskaren Christopher Mer­ret att han kunde initiera ännu en fermentering genom att blanda ­socker i vin som redan tappats på flas­kor.

Kombinerat med tåligare flaskor gjor­de detta att han fick till stånd en mer kon­trol­le­rad vinproduktion, som pågår än i dag.

Mousserande vin blev populärt på 1800-talet, då produktionen steg från 300000 flaskor om året år 1800 till tjugo miljoner år 1850. År 2007 satte försäljningen av champagne rekord med hela 338,7 miljoner flaskor.