Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Varifrån kommer pommes frites?

Spanjorerna tog potatisen till Europa, men både belgarna och fransmännen anser att de var först med pommes frites.

Shutterstock

När och var pommes frites föddes döljer sig i historiens töcken, och historikerna kan inte enas om vem som först satte tänderna i den frasiga potatisstaven. Enligt en del historiker kommer pommes frites från södra Belgien, där fiskarna längs floden Maas stekte små fiskar i olja. På vintern – när lagret av fisk var uppätet – lade fiskarna tunna potatisstavar i sina oljefyllda grytor.

Det sägs att amerikanska soldater under första världskriget upptäckte belgarnas pommes frites och tog med dem hem till USA, där den friterade potatisen fick en fast plats som sällskap till burgaren. Eftersom franska är det dominerande språket i södra Belgien, kallade amerikanerna sin ”uppfinning” för french fries.

Pommes frites

Pommes frites åts troligen för första gången i Belgien för cirka 300 år sedan.

© Shutterstock

Belgien vill ha FN-stämpel

Även Frankrike och Spanien har dock gjort anspråk på att vara pommes fritens vagga. På 1500-talet var spanska conquistadorer de första européerna som stötte på den sydamerikanska potatisen, och det är möjligt att rotfrukten stektes i olja som andra traditionella spanska rätter. I Frankrike berättar källor om pommes frites-försäljare på gatorna i Paris redan 1790.

Under alla omständigheter har Belgien för avsikt att uppmana UNESCO, FN:s organisation för bland annat kultur, att erkänna pommes frites som en del av det belgiska kulturarvet.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj