Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Varför äter japaner sushi?

På 1400-talet såg början till sushin dagens ljus, när japanerna fick smak för den inpackning i form av fermenterat ris som de transporterade sin fisk i.

Shutterstock

Fram till 1870-talet var japanerna praktisk taget vegetarianer. Japans stora religioner, shinto och buddhism, förbjuder båda två att man dödar djur, så i århundraden var kött tabu.

Proteinbehovet tillgodosågs i stället av fisk, som inte omfattades av det religiösa förbudet och som det fanns gott om i haven runt öriket.

För att fisken inte skulle ruttna tog japanerna på 700-talet över en konserveringsmetod från Kina, i vilken saltad rå fisk bäddades in i fermenterat ris.

När fisken skulle ätas slängdes riset, men på 1400-talet fick japanerna smak för fermenterat ris. Då började man äta riset tillsammans med fisken, som var i princip rå efter bara en kort tids fermentering.

© Shutterstock

Typer av sushi:

  • Maki Består av ris, rå fisk och grönsaker inrullade i noriblad, torkat sjögräs.

  • Uramaki En ”utochinvänd” maki med riset utanpå. Utvecklades i USA.

  • Nigiri Kuddar av ris med skivor av fisk ovanpå.

  • Oshizushi Görs genom att fisk och ris pressas till fyrkanter i en form.

Senare, under Edoperioden (1603–1868), slutade man helt och hållet med fermenteringen och serverade i stället skivor av rå fisk på ris tillsammans med grönsaker och tång.

De billiga munsbitarna blev populära, så överallt i Japan dök det upp sushistånd med olika ­varianter av ris och rå fisk.

Västvärldens första sushirestauranger dök upp i början av 1900-talet, då japaner immigrerade till USA.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj