Shutterstock

Varför äter engelsmännen fish and chips?

Fish and chips var från början en judisk tradition, men utvecklades med tiden till en absolut nödvändighet för den brittiska befolkningen i krigstid.

Den engelska traditionen med att äta panerad fisk stekt i olja kommer sannolikt från spanska judar, som slog sig ner i landet på 1500-talet.

De tog fiskrätten pescado frito med sig från Andalu­sien, och engelsmännen blev förtjusta i den panerade fisken.

Försäljningen tog dock fart på allvar först i mitten av 1800-talet, då trålfiske ökade utbudet av fisk på ­britternas middagsbord.

År 1848 rullade det första godståget från hamnstaden Grimsby på Nordsjö­kusten, och hädanefter kunde fiskarnas fångst enkelt fraktas till storstäderna.

Enorma stim drogs upp ur Nordsjön och såldes billigt till arbetarfamiljer.

Fish and chips höjde moralen under kriget

Den första kända ”Fish’n’Chips Shop” öppnade i London 1860 och serverade friterad fisk med pommes frites – en ny, fransk delikatess.

Maten var billig och kunde serveras snabbt, ofta förpackad i gamla tidningar.

Under första världskriget betraktades tillgången till fish’n’chips som så viktig för befolkningens moral att den brittiska regeringen såg till att landet alltid fick mycket fisk, trots de tyska ubåts-angreppen.