Var kommer skumbollen ifrån?

En dansk historiker hävdar i sin nya bok att skumbollen inte kan spåras tillbaka till 1800-talets Norden. Istället ska vi tacka skottarna och amerikanerna för godsaken.

Boken "Den Danske Chokoladehistorie" har gett nytt liv till debatten om skumbollens härkomst.

Verket kom ut på den internationella chokladdagen, den 13 september, och behandlar seglivade myter om att skumbollen uppfanns av danskarna år 1801.

Dammiga arkiv avslöjade hemligheten

Bokens författare – den danska historikern Annette Hoff – skriver bland annat att choklad inte ens fanns i Danmark år 1801.

Först år 1818 ankom det första fartyget till Köpenhamn lastat med choklad. Tio år senare uppfann en holländare den metod som gör det möjligt att utvinna kakaosmör för att sedan tillverka ätbar choklad.

Författarens undersökning visar också att Danmarks äldsta chokladfabrik Elvirasminde började att sälja skumbollar först år 1905.

Och från och med år 1912 använde fabriken ett recept från USA till skumbollarna.

Konditor gjorde dålig affär

Enligt boken hade en dansk konditor, Emil Elikofer, tagit med sig detta recept hem från USA.

Han visade det för chefen för Elvirasminde och som tack fick han en guldklocka och anställdes på livstid – men fick inte någon andel av försäljningen.

Emils ättlingar berättar att han resten av livet hånades av sin far eftersom han gjort en dålig affär.

Skottar gjorde skumbollar på 1800-talet

Men varifrån kommer skumbollen egentligen? Enligt Annette Hoff lyder svaret troligen Skottland.

Där fanns skumbollen med all säkerhet år 1895 då den såldes under namnet Chocolate Mallow Biscuit – en skumfylld bulle som fortfarande kan köpas i butikerna.