Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

Vad användes spam till?

Den inkokta fläskprodukten var till en början ingen större succé – men när världsfreden bröts visade köttklumpen sin styrka.

Shutterstock

Spam, kokt fläskkött på burk, började säljas för första gången 1937.

Den ­kvadratiska burkmaten lanserades av livsmedelstillverkaren Hormel i ett försök att sälja fläskbog, som kunderna annars ratade. Lösningen blev att koka köttet med bland annat skinka, potatismjöl, salt och socker och marknadsföra det som en snabb måltid.

Amerikanska husmödrar var skeptiska till kött som inte behövde kylas, men när andra världskriget bröt ut tog den amerikanska armén till sig spam och skickade drygt 100 miljoner burkar till styrkorna som en billig måltid.

Spam innehål­ler omkring 27 procent fett.

© Shutterstock

Spam ingick även i de hjälpsändningar som USA skickade till det krigshärjade Europa och därmed blev spam en global produkt.

Efter kriget försökte Hormel marknadsföra spam som ett patriotiskt livsmedel, men burkmaten fick i stället rykte om sig som näringsfattig fattigmansmat och ­förlöjligades ofta inom populärkulturen.

På 1990-talet gav det allestädes ­närvarande burkköttet namn åt oönskad e-post.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj