Tonsättaren Wolfgang Amadeus Mozart, som dog 1791, och de berömda chokladkulorna har endast namnet gemensamt.
Utifrån Mozarts brev vet historikerna en del om hans matvanor, och choklad och sötsaker utgjorde inte någon speciellt stor del av Mozarts diet.
Han var i stället förtjust i tung mat, i synnerhet leverbollar med surkål. Han drack dock ofta varm choklad, som kom till Europa på 1600-talet och var en lyxdryck för framför allt överklassen.
När konditorn Paul Fürst år 1890 kom till Mozarts födelseort Salzburg i Österrike var det alltså inte för att han inspirerats av Mozarts egna matvanor.
Han behövde emellertid marknadsföra sina nya, handgjorda chokladkulor fyllda med pistagemarsipan och nougat. Han uppkallade dem därför efter tonsättaren.
1,3 miljoner handgjorda mozartkulor om året
Kulorna, som snabbt blev populära bland både österrikarna och turisterna, visades till och med upp på världsutställningen i Paris år 1900.
Ända sedan dess har Fürsts arvtagare tillverkat handgjorda mozartkulor.
I dag tillverkar bolagets anställda inte färre än 1,3 miljoner kulor om året.
Familjen Fürst har aldrig haft rättigheterna till namnet Mozart, och enorma mängder av ett otal kopior med i stort sett samma namn tillverkas i Österrike, Schweiz och Tyskland.
Det tyska företaget Reber har till exempel en produktionskapacitet av en halv miljon industriellt tillverkade mozartkulor om dagen.