Anders Hanser & Shutterstock
Slagfältet Waterloo

Turister vid Waterloo bombarderas med ABBA-musik

Waterloo besöks varje år av en kvarts miljon historieintresserade turister. De vill se platsen där Napoleon besegrades – men nu stör en ”svävande” restaurang lugnet på det gamla slagfältet.

Uppskattningsvis 20 000 man stupade den 18 juni 1815 på fälten vid Waterloo i Belgien, när Napoleon Bonapartes 72 000 man starka armé besegrades av den brittiske hertigen av Wellingtons koalitionsarmé med 120 000 man.

Trots att Napoleons armé var numerärt underlägsen satsade den skicklige franske härföraren allt på ett kort och försökte gå till attack i vad som skulle bli hans sista slag.

Slaget har sedan dess varit känt som det som slutgiltigt satte punkt för Napoleonkrigen, som hade plågat Europa i tolv år. Nederlaget blev början på nästan 50 år av fred i Europa.

I dag lockar slagfältet årligen över en kvarts miljon besökare, som kan gå runt och njuta av utsikten och den fridfulla omgivningen.

Så var det åtminstone till juni i år.

Middag över berömd kulle

Under hela månaden har en ”unik middagsupplevelse” nämligen poppat upp över slagfältet. Företaget Dinner in the Sky har hängt upp en så kallad svävande resturang, så att äventyrslystna matälskare kan äta middag 50 meter över den plats där Wellington besegrade Napoleon.

Enligt tidningen The Brussel Times kan ”sammanlagt 3 000 gäster tas emot vid bord 50 meter ovanför Lejonkullen, där historien om slaget vid Waterloo, Napoleon och hertigen av Wellington framhävs”.

Lejonkullen är en 43 meter hög kulle med en stor lejonstaty högst upp. Kullen anlades 1826 av Vilhelm I av Nederländerna som en hyllning till sonen Vilhelm – prinsen av Oranien (den blivande Vilhelm II). Prinsen var general under slaget, men blev sårad i axeln av en kula och hyllades för sitt mod.

ABBA dånade ut över slagfältet

Restaurangen försöker skapa en historisk upplevelse utöver det vanliga – gästerna underhålls av soldater i historiska uniformer samt kanoner, trummor och en videoanimation, som skildrar slaget under dem, vilket ger en totalupplevelse för de ätande gästerna 50 meter över marken

Alla är emellertid inte förtjusta i restaurangens tilltag. Turister som rest till platsen med anledning av 208-årsdagen för slaget och kanske förväntar sig en mer andäktig upplevelse har nämligen ingen möjlighet att undgå den högljudda restaurangen.

Särskilt irriterade blev många den 18 juni, när restaurangen spelade ABBA:s jättehit Waterloo så högt att det hördes över hela slagfältet.

Musiken fick åtskilliga besökare att klaga på Twitter. En person beskrev upplevelsen med orden: ”Belgens kommersiella intressen håller på att omvandla slagfältet vid Waterloo till Disneyland.”

Den unika upplevelsen har varit utsåld länge. Det kostar från 150 euro (ca 1 750 kr) för cocktails till 295 euro (ca 3 500 kr) för en middag – dessvärre utan Beef Wellington menyn.