Tre fräcka stölder gav oss kaffet
Kaffedrickande är en av historiens mest seglivade vanor. Araberna började dricka den varma brygden på medeltiden, européerna följde efter under renässansen och än i dag ökar kaffekonsumtionen i världen för varje år som går. Allt började med tre fräcka stölder.

Söta fröknar drack det – precis som rejäla karlar. Kaffet har varit drycken för alla i hundratals år.
Två miljarder koppar. Så mycket rykande hett kaffe dricker mänskligheten varje dag. Fördelat på individer betyder det en årskonsumtion på 1,3 kilo kaffe per person och år bland alla invånare på jorden.
Och konsumtionen i världen ökar i takt med att traditionellt tedrickande länder som Indien får allt fler som föredrar kaffe.
Här i Norden syns inga större förändringar i statistiken – vi ligger stadigt på en konsumtion som överträffar alla andra i världen.
Finländarna leder tryggt med ett årsgenomsnitt på tolv kilo kaffebönor per invånare, medan Sverige ligger på andra plats med cirka tio kilo per år.
Därnäst kommer Norge och Island, sedan Danmark på fjärde plats med 8,7 kilo. För att täcka kaffebehovet hos en enda svensk behövs det ungefär tjugo kaffeträd i den tropiska klimatzonen.
Kaffe är en av världens mest utbredda drycker och det kan vi tacka tre män för – tre tjuvar som stal den rara kaffeplantan från Arabien och förde den till all världens hörn.
Utan tjuvarna hade den älskade drycken förblivit en exotisk och enormt dyrbar njutning som bara ett fåtal hade haft råd med.
Mocka bevakade sina kaffebuskar
Kaffets historia började med en östafrikansk trädsort som hette bun, vars bär hade en uppiggande effekt. Bären plockades av etiopierna som åt dem råa eller torkade.
Krigarna fick små energibomber av krossade frukter rullade i djurfett, och etiopierna gjorde även vin på det jästa fruktköttet. Men de kom aldrig på idén att brygga varma drycker av bärens kärnor, bönorna. Den seden föddes när bun kom till Arabien.