Te: Så fick vi te

Sedan 1600-talet har britterna varit tokiga i te. Deras last höll på att driva landet i ruin, innan en industrispion skickades till Kina för att lista ut alla tillverkningsknep. På bara några år byggde man upp gigantiska plantager i Himalaya.

2800 f Kr

Legenden berättar att några blad föll ned i den kinesiske kejsaren Shen Nungs gryta. En härlig doft spred sig, och kejsaren hade upptäckt teet.

1657

Holländska köpmän för teet till London. Där säljs det som potensmedel – och blir snabbt populärt.

1717

Thomas Twining öppnar sitt första tehus i London, och snabbt går teet om både kaffe och öl som den populäraste drycken på de brittiska öarna.

1773

I protest mot de brittiska kolonialherrarna kastar nybyggare i Amerika 342 lådor te i Bostons hamn. Aktionen blir början på Amerika:s frigörelse.

1777

Den preussiske kungen Fredrik den store förbjuder sina invånare att dricka te, som han kallar "drakgift från Kina". I själva verket försöker han att skydda landets bryggerier.

1830

Earl Charles Grey blir brittisk premiärminister. Vid sammankomster bjuder han sina gäster på ett speciellt te, som hans tehandlare har blandat. Teet får namnet "Earl Grey".

1841
En eftermiddag ber hertiginnan av Bedford om lite bröd och kakor till sitt te. Klockan är omkring 17, när kammarjungfrun serverar den lätta måltiden – historiens första "five o'clock tea".

1848
Botanisten Robert Fortune skickas till Kina på hemligt uppdrag. Han skall lista ut teodlingens hemligheter, så att britterna kan anlägga sina egna teplantager i Indien. Uppdraget lyckas över all förväntan.

1888
Köpmannen Thomas Lipton kommer på idén att sälja te i färgglada burkar. Han blir världens största tehandlare.

1903
Tehandlaren Thomas Sulivan paketerar varuprover i små silkepåsar. Kunderna missförstår allt och lägger påsarna i kokande vatten. Tepåsen är uppfunnen – av misstag.

2012
Britter, irländare och nyzeeländare intar tätplatserna i raden av tedrickare. I Sverige dricker vi 0,3 kg per invånare och år, vilket är en tiondel av vad britterna konsumerar.

Läs hela historien om hur britterna blev ett land av tedrickare – cirka 900 koppar om året till var och en – i VÄRLDENS HISTORIA nr 3/2013, som utkommer 31 januari.