D. Mcclure

Snabbmat: Så blev den en del av vår vardag

Ordet ”fastfood” introducerades i engelska ordböcker 1951, men fenomenet är betydligt äldre. Sedan de tidigaste civilisationerna har människor ätit snabbmat, och från kopternas friterade falafelbollar till McDonald's burgare har den snabba måltiden gått sitt segertåg över världen.

Mat utan kök: Rom levde på snabbmat

I det gamla Rom bodde de fattiga och medelklassen i flervåningshus med lägenheter. Eldfaran var stor och de små bostäderna hade sällan något kök. Många romare var därför tvungna att köpa sin mat från bodar ute på gatan. De kunde bland annat njuta av gröt med fisksås.

Friterade bönor: Egyptisk fastemat

Världens äldsta kristna samfund, de egyptiska kopterna, åt redan under antiken friterade bollar av malda bönor som ersättning för kött under fastan. Senare byttes bönorna ut mot kikärtor som serverades i pitabröd med sallad och dressing. Falafeln var född.

© Elias Bröms

Kryddiga delikatesser: Fräsch mat kryddades

Längs Europas pilgrimsleder öppnade små bodar med mat under medeltiden. Kvaliteten på maten var ofta dålig, men en tumregel var att man lugnt kunde äta av maten om den doftade starkt av kryddor. En matservering med dyra, utländska kryddor hade också råd med fräscha råvaror.

Kryddor var en dyr lyxvara som måste importeras.

© Istock

Bröd med fyllning: Praktisk mat

Earlen av Sandwich var en praktisk man som gärna ville äta medan han spelade kort med sina vänner. År 1762 kom han – eller möj­li­gen hans tjänare – på idén att lägga det feta köttet mellan två skivor bröd. När be­tjänterna på slottet senare frågade gästerna kring spelbordet vad de ville äta, sade de sedan bara ”som Sandwich”.

Fisk och pommes: Engelsk nationalrätt

I engelska kuststäder var det vanligt att fiskarna stekte fisk i hamnen. I mitten av 1800-talet lade man till pommes frites, och bodarna flyttade sedan upp till gatorna i städerna. Där blev fiskarnas vardagsmat de engelska landkrabbornas nationalrätt.

Köttfärs från Hamburg: Färdkost som höll länge

På 1850-talet seglade ett stort antal judar till Amerika från den tyska hamnstaden Hamburg. Färdkosten var stekta köttbullar med massvis av salt och kryddor så att de höll sig riktigt länge. I New York blev det vanligt att äta dessa bullar, ”stekta som i Hamburg”. Köttbullarna blev prototypen för den moderna hamburgaren.

Sushi på hjul: Rå fisk blev en hit

År 1923 skakades Tokyo av en jordbävning. Restaurangernas verksamhet stod stilla när det inte gick att laga mat i de för­störda köken. Stadens sushi­kockar drog därför ut på gator­na med små vagnar på hjul – och skrev snabbmatshistoria.

Jordskalvet tvingade ut köken på gatorna.

© Polfoto/Corbis

Drive-in: Burgare i bilen

Den första amerikanska hamburgerkedjan hette White Castle. Den första öppnade 1921 och eftersom Ford vid samma tid lade grunden till massbilismen, introducerade White Castle ett helt nytt kon­cept: drive in-restaurangen.

Restaurangerna skulle se ut som små vita slott.

© Wichita Photo Archives

Snabb betjäning: Nytt system satte fart på McDonald’s

År 1940 öppnade bröderna Richard och Maurice McDonald en liten restaurang i San Bernardino i Kalifornien där de serverade hamburgare.

Efter åtta år i branschen introducerade de sitt sär­skilda ”Speedee Service System” – snabbetjäning.

Det nya systemet blev en stor framgång men bröderna ville inte utöka verksamheten med fler restauranger.

Affärsmannen Ray Kroc fick sätta in all sin övertalningsförmåga för att få deras till­åtelse att göra McDonald’s till en licens­rörelse.