Kryddiga delikatesser: Fräsch mat kryddades
Längs Europas pilgrimsleder öppnade små bodar med mat under medeltiden. Kvaliteten på maten var ofta dålig, men en tumregel var att man lugnt kunde äta av maten om den doftade starkt av kryddor. En matservering med dyra, utländska kryddor hade också råd med fräscha råvaror.
Bröd med fyllning: Praktisk mat
Earlen av Sandwich var en praktisk man som gärna ville äta medan han spelade kort med sina vänner. År 1762 kom han – eller möjligen hans tjänare – på idén att lägga det feta köttet mellan två skivor bröd. När betjänterna på slottet senare frågade gästerna kring spelbordet vad de ville äta, sade de sedan bara ”som Sandwich”.
Fisk och pommes: Engelsk nationalrätt
I engelska kuststäder var det vanligt att fiskarna stekte fisk i hamnen. I mitten av 1800-talet lade man till pommes frites, och bodarna flyttade sedan upp till gatorna i städerna. Där blev fiskarnas vardagsmat de engelska landkrabbornas nationalrätt.
Köttfärs från Hamburg: Färdkost som höll länge
På 1850-talet seglade ett stort antal judar till Amerika från den tyska hamnstaden Hamburg. Färdkosten var stekta köttbullar med massvis av salt och kryddor så att de höll sig riktigt länge. I New York blev det vanligt att äta dessa bullar, ”stekta som i Hamburg”. Köttbullarna blev prototypen för den moderna hamburgaren.
Sushi på hjul: Rå fisk blev en hit
År 1923 skakades Tokyo av en jordbävning. Restaurangernas verksamhet stod stilla när det inte gick att laga mat i de förstörda köken. Stadens sushikockar drog därför ut på gatorna med små vagnar på hjul – och skrev snabbmatshistoria.
Drive-in: Burgare i bilen
Den första amerikanska hamburgerkedjan hette White Castle. Den första öppnade 1921 och eftersom Ford vid samma tid lade grunden till massbilismen, introducerade White Castle ett helt nytt koncept: drive in-restaurangen.
Snabb betjäning: Nytt system satte fart på McDonald’s
År 1940 öppnade bröderna Richard och Maurice McDonald en liten restaurang i San Bernardino i Kalifornien där de serverade hamburgare.
Efter åtta år i branschen introducerade de sitt särskilda ”Speedee Service System” – snabbetjäning.
Det nya systemet blev en stor framgång men bröderna ville inte utöka verksamheten med fler restauranger.
Affärsmannen Ray Kroc fick sätta in all sin övertalningsförmåga för att få deras tillåtelse att göra McDonald’s till en licensrörelse.