1. Kylskåpet
Uppfinningen av kylskåpet blev en realitet när bryggerierna saknade ett ställe att hålla sin öl kall och god.
Den traditionella ölbryggningen ägde bara rum under de kalla månaderna, eftersom den kemiska processen för att skapa öl krävde kyla. Bryggningen av öl genererar värme och för mycket värme kan döda jästen och på så sätt förstöra ölet. I hundratals år använde ölbryggare därför isblock, som de förvarade i källare för att hålla ölen kall. Men genombrottet kom när Carl von Linde, en ingenjör med ett bryggeri i München, 1876 uppfann den mekaniska nedkylningen.
Redan på 1880-talet blev kylskåpen vanliga på bryggerierna. Det var dyrt för bryggeriägarna, men kylskåpen innebar att bryggarna nu kunde producera öl året runt och inte bara på vintern, som tidigare. Bryggerierna växte sig större och kunde nu placeras långt från de naturliga isplatserna. Kylskåpen gjorde också att bryggerierna kunde skapa och kyla ölflaskor och med tiden tog kylskåpen också plats i privata hem.
2. Glasflaskor
Öl gav inspiration till glasflaskor, som blev en av de tidigaste storproduktionerna på 1900-talet.
Michael Joseph Owens var mannen bakom maskinen. Han slog sig ihop med Libbey Glass, som distribuerade hans produkt med målet att massproducera långhalsade ölflaskor. Owens maskin blev en jättesuccé. År 1903 kunde hans maskin producera tolv glasflaskor i minuten och redan 1912 tillverkade maskinen inte mindre än 50 flaskor i minuten. Owens maskin användes i stora delar av världen 1915.
I och med uppfinningen av maskinen hade Owen rättigheterna till att tillverka brandy-, vin- och specialflaskor. Han sålde exklusiva rättigheter till Heinz, som tillverkade ketchupflaskor, till Hazel-Atlas som tillverkade vanliga flaskor och till Ball Brothers som tillverkade syltburkar.
3. Pastörisering
Bryggarna på de lokala bryggerierna på 1800-talet tröttnade på att deras öl snabbt blev dålig. Därför anlitade de biologen Louis Pasteur för att ta reda på vad det var som gjorde ölet dåligt.
Pasteur kom underfund med att det låg bakterier bakom. Därför uppfann han en process som kunde avlägsna bakterierna genom att värma upp ölet och sedan kyla ned det. Processen kallade han pastörisering.