Quiz: Bröd och bakverk

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 16

Tårtor var mycket populära i antikens Rom. Ungefär hur många konditorier fanns det i staden omkring år 1?

Amerikanen Otto Frederick Rohwedder lanserade år 1928 en uppfinning som fick stor betydelse för bagerierna. Vilken?

Världens första bageri där stadens invånare kunde köpa bröd öppnades på 400-talet f Kr. I vilken storstad?

Arkeologiska fynd visar att bagar­hantverket är urgammalt. Hur länge har människan bakat bröd?

Romaren Plinius den äldre skrev att gallerna kunde baka extra läckert bröd, eftersom de tillsatte något speciellt i degen. Vad?

I dag finns det hur många sorters småkakor som helst, men var och när började man baka och äta småkakor?

Tranchoir- eller trencher-bröd spelade en alldeles särskild roll på medeltidens middagsbord. Vilken? Det användes som ...

Ända in på 1900-talet drygade man ut mjöl med tillsatser. Vilket av följande förekom inte som ingrediens?

Antikens greker uppfann bland annat spiraltrappan, armborstet och något som i dag finns i varje bageri. Vad?

Tyskland har i dag fler registrerade brödsorter än något annat land i världen. Hur många?

I antikens Rom fanns många olika specialiserade bagare. Vad bakade t.ex. en dulciarius?

Britten Alfred Bird uppfann bakpulvret för att glädja sin hustru som var allergisk mot jäst. När gjorde han det?

Prästen Sylvester Graham (1794–1851) uppfann år 1829 grahamsbrödet för ett ganska specifikt ändamål. Vilket?

Bagels finns i dag över nästan hela världen. De uppfanns omkring år 1600. Var?

Under den industriella revolutionen började man, särskilt i Storbritannien, att tillsätta alun och klor till brödet. Varför?

Vilket bakverk kom till världen i slutet på 1830-talets Paris och är en delikat vidareutveckling av den traditionella österrikiska ”kipferl”?

Kanske är du intresserad av...