Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

När började vi med tre mål mat om dagen?

Middagen blev dagens huvudmål först på 1800-talet. Dessförinnan var lunchen den huvudsakliga – och ofta enda – måltiden.

Shutterstock

De tre dagliga måltiderna är ett fenomen som slog igenom i samband med industrialiseringen för cirka 250 år sedan.

Då åt arbetarna i regel en måltid före, under och efter en lång dags hårt arbete på fabrikerna.

Innan dess åt människor i regel färre måltider om dagen. Romarna åt till exempel endast en måltid mitt på dagen och ansåg att det var ohälsosamt att äta oftare.

Lärda romares hypoteser om matsmältningen gick ut på att frukost förslöade både kroppen och sinnet. Personer som åt mer än ett mål betraktades med förakt.

Även under medeltiden var lunchen dagens viktigaste och ofta enda måltid. Man ansåg att dagens ljusa timmar skulle utnyttjas på bästa möjliga sätt och därför skulle man ägna dem åt arbete eller bön i stället för att äta.

Den som blev hungrig senare på dagen kunde stoppa i sig en bit bröd, ost eller paj.

Under 1600-talet började framför allt adeln äta frukost, och med tillkomsten av elektriskt ljus flyttades dagens viktigaste måltid till senare på dagen och kompletterades med en lätt frukost och en liten lunch.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj