Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

När började vi dricka färgglada cocktails?

Cocktailar har druckits sedan tidigt 1800-tal. Ordets ursprung är oklart, men troligen rör det sig om ett nedsättande uttryck som används inom hästavel och betyder ”andra rangens kvalitet”.

Shutterstock

Hur länge människor har blandat drinkar går förlorat i historiens töcken, men de första skriftliga referenserna till cocktails härrör från tiden kring år 1800.

Bland annat upplät den amerikanska tidningen The Balance and Columbian Repository år 1806 spaltutrymme åt ett brev från en nyfiken läsare som ville veta vad en cocktail var.

”En cocktail är en stimulerande alkoholhaltig dryck som består av sprit av något slag, socker, vatten och bitter”, svarade redaktören.

Förbudstiden fick cocktails att flöda

Under 1800-talet blev cocktails populära, och vid seklets slut kunde man till exempel köpa böcker med recept på olika cocktails. Det stora folkliga genombrottet för de färgglada drinkarna kom emellertid först under förbudstiden i USA.

Från 1920 till 1933 var all framställning och konsumtion av alkohol förbjuden, och till följd av det började amerikanerna göra egen sprit. Den mesta var av tvivelaktig kvalitet och ofta så gott som odrickbar.

Sex on the Beach innehåller bland annat vodka och juice.

© Shutterstock

Därför började många blanda fruktjuice, honung, grädde och andra smakämnen i alkoholen för att dölja den dåliga smaken av hembränt. I synnerhet söta cocktails blev populära, eftersom de gick fort att dricka, en fördel i de många illegala lönnkrogarna i USA, som ständigt riskerade att stormas av poliser.

Andra klassens hästar gav namn åt cocktails

Upphovet till ordet cocktail är oklart. En teori är att det härrör från hästavel, då hästar som inte var fullblod ofta fick svansen klippt.

Dessa andra rangens hästar kallades cocktails. Samma benämning ska senare ha använts om blandade drinkar, som betraktades som utspädd, icke-fullblodsalkohol.

Läs också:

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj