Our website does not support Internet Explorer.

To get the best experience on our website and of our content, please use a more modern browser like Edge, Chrome, Safari or similar.

När började ­skottarna göra whisky?

Ålder är viktigt när det gäller whisky, särskilt i Skottland, där destillerierna i många år har bråkat om vem som har rätt att kalla sig världens äldsta.

Sergiy Palamarchuk / Shutterstock

Whisky omtalas första gången i Skottland 1494.

Då visar skatteräkenskaper att kungen skickat malt till munken John Cor, som skulle destillera 1 500 flaskor aqua vitae, livets vatten, vilket var dåtidens beteckning på alla varianter av stark alkohol.

Att munken ombads göra så många flaskor tyder på att destillering av whisky var väl etablerad i Skottland vid denna tidpunkt.

Inga av de ursprungliga destillerierna har överlevt till i dag, men flera av Skottlands nutida destillerier framhäver gärna sin ålder.

Strid om landets äldsta whisky

Fram till för några år sedan grälade Glenturret och Bowmore om vilket av dem som var landets äldsta. Båda hävdade att de grundats på 1770-talet.

År 2007 fann arkivarier vid Scottish Brewing Archive skattepapper, som visade att Bowmore öppnade först 1816 och Glenturret två år senare.

Därmed tycktes Strathisla, som öppnade 1789, vara Skottlands äldsta. Då dök emellertid en ny rival upp i kampen om äran.

Glen Garioch hade dittills angett grundningsåret 1797 på sina flaskor, men arkivarierna är nästa säkra på att destilleriet från början hette Meldrum och öppnade redan 1785.

Striden mellan de skotska destillerierna fortsätter och någon slutgiltig vinnare kommer nog aldrig att koras.

Läs också:

En pojke köper popcorn på bio
Gastronomi

När dök popcorn upp på bio?

2 minuter
Kultur

Världens äldsta lönespecifikation hittad

2 minuter
Vardagsliv

Fem män blev spritsorter

4 minuter

Logga in

Ogiltig e-postadress
Lösenord behövs
Visa Dölj

Redan prenumerant? Prenumererar du redan på tidningen? Klicka här

Ny användare? Få åtkomst nu!

Nollställ lösenord.

Skriv in din e-postadress, så skickar vi anvisningar om hur du återställer ditt lösenord.
Ogiltig e-postadress

Kontrollera din e-post

Vi har skickat ett e-postmeddelande till med instruktioner om hur du återställer ditt lösenord. Kontrollera ditt skräppostfilter om meddelandet inte har kommit.

Uppge nytt lösenord.

Skriv in ett nytt lösenord. Lösenordet måste ha minst 6 tecken. När du har upprättat ditt lösenord blir du ombedd att logga in.

Lösenord behövs
Visa Dölj