Klen smedson revolutionerade det franska köket
Auguste Escoffier var son till en smed men alltför klen för att gå i faderns fotspår. I stället blev han kock – och den moderna franska kokkonstens fader.

Escoffier var kock i mer än 60 år och kallades för ”kockarnas kung”.
När Auguste Escoffier kom in i köket på Savoy Hotel på söndagsmorgonen fick han en chock:
De kockar som hade arbetat sista passet på hotellet föregående kväll hade skändat hans nya arbetsplats.
Allt var smutsigt, köksredskap låg huller om buller och värst av allt: De hade inte lämnat kvar så mycket som ett saltkorn.
Samma kväll var alla bord i restaurangen reserverade av förväntansfulla gäster ur Londons societet.
Hotellet hade öppnats året innan, 1889, och ägdes av teaterkungen Richard D'Oyly Carte, som hade tjänat förmögenheter på de populära Gilbert och Sullivan-operetterna på Savoy Theatre.
Hotellet skulle vara det finaste i London och hysa Cartes rika vänner. Men hotellet levde inte upp till förväntningarna.
Därför hade Carte nu avskedat hela sin stab och anställt hotellchefen César Ritz och kökschefen Auguste Escoffier. Den här kvällen skulle de båda visa vad de gick för. Savoy skulle bli något extra.